Știrea zilei

Moldovencele se căsătoresc mai devreme și au un nivel de studii mai înalt decât bărbații

Se apropie Ziua Internațională a Femeii așa că Biroul Național de Statistică vine cu date interesante despre femeile în raport cu bărbații.

Vârsta medie a femeii la prima căsătorie este de 25,7 ani, iar la bărbaţi de 28,5 ani. Cei mai mulţi bărbaţi care s-au căsătorit în anul 2017, aparţin grupei de vârstă 25-29 ani (39,0%), iar în cazul femeilor predomină căsătoriile la vârsta de 20-24 ani (38,1%).

Căsătoriile la vârsta de până la 20 ani sunt mai frecvente în mediul rural: 9,6% din numărul căsătoriilor înregistrate la sate au fost încheiate de femei în vârstă sub 20 ani, faţă de 3,8%, în mediul urban.

Din totalul căsătoriilor înregistrate în 2017, cele încheiate de persoane celibatare au reprezentat 82% atât pentru bărbaţi cât şi pentru femei. Totodată, bărbaţii mai des se recăsătoresc după divorţ decât femeile, ponderea celor recăsătoriţi fiind de 17,4% la bărbaţi şi 16,7% la femei. Însă, ponderea femeilor văduve recăsătorite în total persoane văduve este mai mare faţă de cea a bărbaţilor.

Femeile ocupate au un nivel de studii mai înalt decât al bărbaţilor: 27,4% din ele au studii superioare şi 16,8% medii de specialitate, în timp ce printre bărbați acești indicatori constituie, respectiv, 22,0% şi 9,7%.

Ponderea femeilor în numărul persoanelor ocupate cu studii superioare este mult mai mare decât cea a bărbaților (55,1% faţă de 44,9% ). Diferența este și mai mare în cazul persoanelor ocupate cu studii medii de specialitate (63,0% femei şi 37,0% bărbați).

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Certificatul medical nu este necesar la admiterea în instituțiile de învățământ

Certificatul medical nu se regăsește în lista actelor necesare pentru dosarul de admitere. Despre această …