Știrea zilei

Moldova va avea centre specializate pentru audierea copiilor care au fost victime și martori la infracțiuni

Un nou tip de servicii pentru copiii care au fost victime sau martori al infracțiunilor – centre regionale de asistență integrată (de tip Barnahus) va fi înființat în Republica Moldova. Centrele vor acorda servicii copiilor care au avut de suferit de pe urma abuzului sexual, violenței în familie, traficului de persoane sau altor tipuri de infracțiuni. În aceste instituții va fi asigurată audierea tuturor copiilor în cadrul procedurilor penale. Totodată, aceștia vor beneficia de asistență medicală, psihologică, juridică și socială, scrie unimedia.info.

Prima instituție de acest fel va fi inaugurată la Bălți și va deservi 12 unități administrative din nordul țării. Ulterior, structuri similare vor fi deschise la Chișinău și Cahul.

Potrivit Danielei Sîmboteanu, președinte Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC), noul serviciu întrunește standardele internaționale în domeniu și vine să soluționeze o problemă gravă – revictimizarea copiilor în cadrul procedurilor penale.

„Acest tip de asistența integrată pentru copiii care au fost martori sau au avut de suferit de pe urma unei infracțiuni este cunoscut în lume ca Barnahus și este recomandat de Comitetul ONU pentru Drepturile Copilului, Consiliul Europei ca pe model de bună practică pentru un răspuns multidisciplinar, interinstituțional, la cazurile de violenţă sexuală asupra copiilor ”, a menționat Daniela Sîmboteanu.

Pentru ca abordarea integrată a situației copiilor să fie asigurată, o hotărâre de Guvern, aprobată în decembrie 2019, prevede că va fi semnat un Acordu de cooperare dintre Ministerul Sănătății,Muncii și Protecției Sociale, Inspectoratul General al Poliției, Consiliul Superior al Magistraturii, Procuratura Generală, Consiliul Național pentru Asistența Juridică Garantată de Stat, Centrul de Medicină Legală, specialiștii cărora vor asigura audierea copiilor în condiții speciale, examinarea medico-legală și asistența psihologică de criză „sub același acoperiș”.

Statisticile oficiale arată că anual peste 1200 de copii din Republica Moldova devin victime sau martori ale diferitor tipuri de infracțiuni. În jur de 400 dintre acestea sunt infracțiuni cu caracter sexual.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Mii de cetățeni ai R. Moldova solicită ajutorul autorităților pentru a reveni în țară

Mii de cetățeni ai R. Moldova solicită ajutorul autorităților pentru a reveni în țară. Pentru …