Știrea zilei

Moldova riscă să fie condamnată din nou la CEDO dacă exclude candidatul Partidului ȘOR din campania electorală de la Hâncești

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO este foarte sensibilă în privința respectării drepturilor electorale și a încălcării drepturilor opoziției politice, iar mai multe state au fost condamnate pentru încălcarea acestora. Un caz recent în acest sens este cauza „Abil v. Azerbaijan (nr. 2)”, foarte asemănătoare tentativelor de excludere din cursa electorală pentru alegerile parlamentare noi din circumscripția Hâncești a candidatului Partidului Politic „ȘOR”, Vitalie Balinschi, scrie partidulsor.md.

Hotărârea Curții Europene pe cauza „Abil v. Azerbaijan (nr. 2)”, a fost pronunțată la 5 decembrie 2019. Aceasta se referea la descalificarea reclamantului de la alegerile parlamentare, ca rezultat al procedurii deficiente și al evaluării inadecvate a probelor.

Întrucât Convenția garantează exercitarea efectivă a drepturilor electorale individuale, Curtea consideră că, pentru a preveni descalificarea arbitrară a candidaților, procedurile interne relevante ar trebui să conțină suficiente garanții care să protejeze candidații împotriva acuzațiilor abuzive și nesoluționate de conduită electorală și că deciziile privind descalificarea ar trebui să se bazeze pe dovezi temeinice, relevante și suficiente pentru o astfel de conduită incorectă.

Curtea Europeană a constatat că anularea înregistrării reclamantului în cauza „Abil v. Azerbaijan (nr. 2)”, , în calitate de candidat la alegerile parlamentare a constituit o ingerință în dreptul său de a fi ales; or, reclamantul nu a beneficiat de garanții suficiente împotriva arbitrajului, iar deciziile autorităților interne nu au avut un motiv suficient și o evaluare adecvată a probelor pentru a proceda la anularea înregistrării reclamantului în calitate de candidat la alegerile parlamentare. În consecință, a existat o încălcare a articolului 3 din Protocolul nr. 1 la Convenție.

Amintim că pe ultima sută de metri de campanie electorală, Comisia Electorală Centrală a solicitat anularea înregistrării lui Vitalie Balinschi în cursă. Curtea de Apel Chișinău a respins solicitarea CEC, considerând-o nemotivată, dar instituția a contestata hotărârea la Curtea Supremă de Justiție. O eventuală excludere a lui Vitalie Balinschi, acuzat, fără probe concludente, de încălcări, ar putea duce la o nouă condamnare a R. Moldova la CEDO.

Este de menționat că recent autoritățile au anunțat că vor elabora mecanisme care vor permite ca banii pe care R. Moldova trebuie să-i achite în urma condamnărilor la CEDO să fie achitați de persoanele vinovate.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Uniunea Europeană va acorda Moldovei 30 de milioane de euro | VIDEO

Uniunea Europeană va acorda Moldovei 30 de milioane de euro din ce-a de-a doua tranșă …