Știrea zilei

Moldova renunță la importul de curent electric din Ucraina. Expert: O directivă de la Moscova către domnul Dodon | VIDEO

Centrala de la Cuciurgan, cea de la care Moldova cumpără energie electrică, a intrat în carantină. Toți angajații sunt izolați, după ce unul dintre ei a fost confirmat cu noul virus, scrie Europa Liberă. Potrivit sursei, în plină pandemie, țara noastră renunță la importul de curent din Ucraina și își va acoperi întreg consumul cumpărând electricitate de la centrala de la Cuciurgan din regiunea transnistreană. Contactați de noi, responsabilii de la Ministerul Economiei au declarat că întreprinderile din domeniul energetic funcționează în regim normal și asigură alimentarea continuă a tuturor consumatorilor cu resurse energetice.

Potrivit jurnaliștilor de la Radio Europa Liberă, din 1 aprilie, Moldova renunță la importul de curent electric din Ucraina și va cumpăra electricitate de la Centrala de la Cuciurgan, din stânga Nistrului, care este proprietate a concernului rus RAO ES. Expertul în energetică Sergiu Tofilat susține că nu știe care sunt motivele și din ce cauză a fost sistată licitația de achiziție a curentului electric din Ucraina, însă presupune că în spatele acestei hotărâri ar sta liderul de la Kremlin.

SERGIU TOFILAT, expert în energetică: „Noi, consumatorii din Moldova, suntem obligați de autorități să finanțăm acest regim. Cum în situația asta, guvernanții ne spun că ei reglementează conflictul transnistrean dacă tot ei ne impun pe noi să-l finanțăm. Nu s-a făcut nicio analiză și nu este nici o informație referitor la prețurile din Ucraina la energia electrică, poate ele sunt mai ieftine și care este capacitatea lor de a ne asigura consumul de energie. Asta îmi lasă mie de bănuit că a fost o directivă de la Moscova către domnul Dodon ca să procurăm toată energia din regiunea Transnistreană pentru a finanța acest regim neconstituțional.”

Expertul s-a referit și la datoria regiunii transnistrene față de Gazprom, care ajunge la peste șapte miliarde de dolari.

SERGIU TOFILAT, expert în energetică: „Ne vom trezi că la sfârșitul anului să avem opt miliarde de dolari datoria la gaz. Cine o va plăti și cum noi soluționăm problema asta? Despre acest lucru absolut nimeni nu vorbește. Așteptăm răspuns de la guvernanți mai ales că domnul Dodon este în relații foarte bune cu Federația Rusă, cu conducerea de la Kremlin.”

Contractul cu Centrala de la Cuciurgan a fost semnat pentru trei luni, cu posibilitate de prelungire și nu pentru un an, așa cum se proceda anterior.

Purtătorul de cuvânt al președintelui, Carmena Sterpu, nu a răspuns la apelurile noastre pentru a ne oferi un comentariu la acest subiect.

Anterior, șeful statului, Igor Dodon, a explicat acest pas prin faptul că centrala din stânga Nistrului ar fi acceptat o reducere de preț de 9 la sută, iar Energocom este o întreprindere de stat. Centrala de la Cuciurgan este printre cinci cei mai mari plătitori la bugetul regiunii transnistrene, iar malul drept al Moldova este singura piață de desfacere.

Contractul de furnizare a energiei electrice încheiat cu Centrala de la Cuciurgan, care expiră la 31 martie, a fost prelungit până la 30 iunie, anunță compania „Energocom” printr-un comunicat. Contractul a fost prelungit în conformitate cu prevederile dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale din 24 martie și va acoperi sută la sută din necesarul de consum.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

O coloană cu ajutor umanitar a pornit spre Ucraina. R. Moldova își ajută vecinii să lichideze consecințele inundațiilor

O coloană formată din mai multe autospeciale a pornit astăzi spre Ucraina. Guvernul Republicii Moldova …