Știrea zilei

Moldova a instituit Stare de Urgență pentru 60 de zile. Ce reguli și restricții se impun | VIDEO

Potrivit legilsației, în perioada în care este instituită starea de urgență, cetățenii sunt obligați să respecte cu strictețe măsurile prevăzute de autorități, în caz contrar, pot fi pedepsiți, inclusiv penal. De asemenea, Parlamentul are dreptul să adopte doar legi organice, nu și constituționale. În schimb, atribuțiile Comisiei Situației Excepționale vor fi lărgite.

Starea de urgenţă reprezintă un șir de măsuri politice, economice, sociale şi de menţinere a ordinii publice, care sunt instituite provizoriu pe întreg teritoriul ţării. Aceasta este instituită în caz de declanşare a unor situaţii excepţionale, ceea ce face necesară prevenirea, diminuarea şi lichidarea consecinţelor acestora. De asemenea, starea de urgență este decretată în situația în care exisă unui pericol pentru securitatea securitatea naţională sau ordinea constituţională.

Pe durata stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale va emite dispoziții obligatorii și executorii pentru conducătorii autorităților centrale și locale, pentru cetățeni, dar și persoanele străine aflate pe teritoriul țării. Printre măsurile care ar putea fi adoptate se numără: instituirea unui regim special de intrare și ieșire din țară;

instituirea unui regim special de circulație pe teritoriul țării;

stabilirea unui regim special de lucru pentru toate entitățile;

interzicerea desfășurării manifestațiilor publice;

introducerea regimului de carantină;

informarea populaţiei despre proporţiile situaţiei excepţionale, măsurile întreprinse și protecţia cetățenilor; familiarizarea lor cu regulile de comportare în timpul situaţiei excepţionale;

chemarea cetăţenilor pentru prestări de servicii în interes public în condiţiile legii; 

Pe durata stării de urgenţă, cetățenii pot fi evacuați provizoriu din zonele care prezintă pericol pentru viaţă. Aceștia sunt obligatoriu asigurați cu locuri de cazare permanentă sau temporară. De asemenea, poate fi dispusă raţionalizarea consumului de alimente şi alte produse de strictă necesitate.

Persoanele care încalcă regimul stabilit sunt trase la răspundere civilă, penală sau contravenţională. Starea de urgență este declarată de Parlament la propunerea preşedintelui sau a Guvernului și poate fi instituită pe o perioadă maximă de 60 de zile. În funcţie de evoluţia situaţiei, autoritățile pot solicita prelungirea sau reducerea duratei acesteia, precum şi extinderea sau restrângerea ariei de acţiune.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Pavel Verejanu: Reparația arterei importante pentru locuitorii din Orhei este în plină desfășurare | VIDEO

Reparația străzii Valeriu Cupcea din cartierul Lupoaica a municipiului Orhei este în plină desfășurare, iar …