Știrea zilei

Moartea masivă a albinelor: De ce se întâmplă acest lucru și cât de gravă este această problemă | VIDEO

Deși este dintr-o altă țară, următoarea noutate are totuși o legătură directă cu Moldova. Recent, mai multe regiuni din Rusia s-au pomenit în prag de o catastrofă ecologică. În regiunile Briansk, Kursk și Riazani s-a înregistrat o moarte masivă a albinelor. Doar în regiunea Riazani au murit o mie și jumătate de colonii de albine. Versiunea preliminară este că acestea s-ar fi otrăvit cu substanțe chimice toxice.

În primăvara acestui an, aceeași situație s-a întâmplat și în mai multe regiuni ale țării noastre.

În mai multe sate din Găgăuzia, în perioada 6-7 mai, au murit circa 70% din albini. Cauza ar fi, și în acest caz, otrăvirea cu pesticide și erbicide. De ce se întâmplă acest lucru și cât de gravă este această problemă – puteți afla din reportajul nostru.

Utilizarea necontrolată a pesticidelor, erbicidelor și insecticidelor poate duce la epuizarea solului, moartea albinelor, dar și la îmbolnăviri de cancer și autism. Recent, oamenii de știință de la Institutul Massachusetts au declarat oficial că creșterea rapidă a îmbolnăvirilor de autism este asociată cu un medicament numit roundup, care se conține în glifosat. Cercetările lor au demonstrat că această substanță poate provoca cancer, infertilitate, apariția sindromului Alzheimer sau boala Parkinson.

Europa a încercat să renunțe la acest medicament. Nouă dintre cele 28 de țări din UE au lansat chiar și o campanie împotriva Roundap-ului, dar au fost în minoritate, iar în 2017, vânzarea acestuia a fost extinsă pentru o perioadă de încă 5 ani, inclusiv pe teritoriul Moldovei.

VASILE LUCA: „Odată trecută procedura de omologare, produsul concret cu substanța activă omologată, la ziua de azi cu legea 119 pe partea de înregistrare a produselor bio-fitosanitare este sută la sută armonizată cu prevederile Uniunii Europene.”

Cu toate acestea, unii experți autohtoni afirmă că Roundup-ul este sigur, dacă este folosit corect.

SAVVA GRIȚAN, specialist: „Am studiat acest preparat începând cu anul. Experimentele care s-au desfășurat nu doar în institutul nostru, dar și la multe alte sere, livezi, vii și terenuri cu culturi, au demonstrat că aplicarea erbicidului Roundup sau a erbicidului cu substanța activă glifosat nu posedă niciun efect negativ.”

Cea mai importantă problemă o reprezintă anume aplicarea incorectă care nu se face conforme dozelor strict recomandate a acestui preparat. După cum afirmă unii producători agricoli, majoritatea dintre ei au nevoie de un rezultat rapid și econom. De aceea, aplică un pic mai mult preparat decât se recomandă în instrucțiuni sau dozează „la ochi”.

DENIS ȚEPORDEI: „În țara noastră, ca să fiu sincer, doar 40% din agricultori posedă cunoștințele necesare pentru utilizarea produselor chimice în agricultură. Celelalte 60% habar nu au. Dacă li s-a spus să arunce 2-3 litri la hectar, ei așa și fac, fără să își mai pună alte întrebări. Nici măcar nu țin cont de analizele solului, de prezența apelor subterane sau a altor acumulări masive de apă din apropiere.”

În instrucțiunile de utilizare a glifosatului este scris că acesta e absolut inofensiv pentru sol și nu are proprietatea de a se acumula. Dar datele înfricoșătoare privind creșterea numărului de albine moarte și de cazuri de cancer și alte boli, pun la mare îndoială veridicitatea informațiilor de pe etichetă.

DENIS ȚEPORDEI: „Oricine poate vedea ce se petrece în țara noastră mică. De abia se începe și se va întâmpla din ce în ce mai des – animalele mor, oamenii au atât de multe boli cât nu s-au înregistrat nici pe întreaga perioadă a Uniunii Sovietice.”

Probleme în domeniul agriculturii în țara noastră și așa sunt extrem de multe. Până una alta, în Moldova deja au început a fi importate îngrășămintele organice, printre care chiar și compost. Vor utiliza sau nu agricultorii în continuare glifosatul sau alte substanțe analogice va decide fiecare agricultor în parte. Cert este că acesta e disponibil în comerț și el continuă a fi folosit atât pe terenuri mari, cât și în grădinile oamenilor. Care vor fi consecințele – nu ne rămâne decât să le așteptăm.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Dodon o ia iar înaintea Comisiei Situații Excepționale. Anunță când se deschid frizeriile

Frizeriile din R. Moldova își vor relua activitatea începând cu ziua de mâine, 16 mai, …