Știrea zilei

Misiunea Promo-LEX raportează incidente | VIDEO update

88 de incidente privind desfășurarea turului doi de scrutin au depistat observatorii Promo-LEX, până la ora 13:30. Cele mai multe sunt legate de materialele promoționale în raza de o sută de metri a secției de votare, dar și prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secției de votare. Totodată, au apărut și primele cazuri de violență și intimidare a alegătorilor .

Potrivit directorului de program Promo-LEX, Pavel Postica, una din cele mai frecvente încălcări raportate ține de materialele publicitare, amplasate în raza de 100 de metri de la secția de votare. În mai multe localități au fost depistate 10 cazuri de prezență a afișelor electorale, a bannerelor și altor tipuri de publicitate.

Totodată, au fost constatate 2 cazuri de agitație electorală sau PR negru pentru a determina alegerea votanților. Printre alte raportări se enumeră 13 cazuri de prezență nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secției de votare, 2 cazuri când în cabina de vot au intrat două sau mai multe persoane, dar și mai multe cazuri de deficiențe în listele electorale.

La Basarabeasca, observatorul unui concurent a manifestat un comportament agresiv față de membrii biroului electoral, iar în raionul Dondușeni reprezentanții echipei mobile Promo-LEX au fost urmăriți de către persoane neidentificate. Totodată, au fost depistate și alte încălcări, cum ar fi deficiențe în listele electorale, nesigilarea corespunzătoare a urnelor cu buletinele de vot, fotografierea buletinului de vot de către alegători sau deconectarea temporară a energiei electrice.

La turul II de scrutin, în teritoriu vor fi 40 de echipe mobile ale Asociației Promo-LEX, care vor monitoriza procesul electoral din țară. Se vor afla observatori pe termen scurt doar în secțiile de vot din Chișinău și suburbii, 307 la număr.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Șeful MAI: În zilele următoare am putea interzice în general ieșitul în stradă

Ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu, susține că, în următoarele zile, autoritățile Republicii Moldova ar putea …