Știrea zilei

Mirosul neplăcul din Chișinău a ajuns până la Guvern

Sunt câteva săptămâni de când locuitorii capitalei se înnădușă, iar mirosul urât a ajuns în sfârșit și la Guvern. În cadrul ședinței de astăzi a fost invitat directorul Apă – Canal pentru a da explicații care este cauza acestei putori dar și cum va fi soluționată. Valeriu Meșca, în cadrul ședinței Guvernului, a spus că vinovată de miros nu se face Apă-Canal, ci unii agenți economici, dar și administrația locală, care a stocat nămolul mai mult de zece ani de zile.

Directorul ”Apă- Canal” Chișinău a anunțat, în cadrul ședinței Guvernului, că mirosul neplăcut, cu care se confruntă locuitorii municipilui Chișinău, ar fi apărut din cauza celor 770 de m ii de tone de nămol acumulate de foarte mult timp.

Unele din ele, în care nămolul s-a depozitat mai devreme, deja s-au mai uscat, nămolul s-a mai compactat, dar unele lacuri, cele mai mari, au adâncime de 10-12 m, suprafețe imense și sunt pline cu nămol lichid.  Problema lacului respectiv a fost problema administrației locale de până acum.

Valeriu Meșca a mai adăugat că problema ar fi apărut și din cauza unor agenți economici, care au deversat în sistemul de canalizare produse cu un conținut proteic foarte înalt, conținutul apelor uzate având o încărcătură foarte mare de detergenți, azoți, fosfați etc. Totodată, a adus la cunoștință că urmează să rezolve această problemă.

Preconizăm, împreună cu Spațiile Verzi, începând cu toamna aceasta, să facem din el compost, adică frunzele care se colectează și le dau bătaie de cap acestora de la spații Verzi cu cheltuieli mari de transportare să le aducă la noi să facem compost împreună cu nămolul respectiv, există tehnologiile, le-m identificat, Spațiile Verzi au deja alocate și surse circa 1,9 milioane de lei pentru acest proiect.

Secretarul de Stat al Ministerul Agriculturii, Iuliana Cantaragiu, a venit cu o recomandare pentru soluționarea problemei mirosului care persistă în capitală.

Eu vă recomand la Institutul de Ecologie și Geografie unde sunt oameni de știință pe care eu i-am consultat, de exemplu prima soluție ar fi să aruncați cretă peste depozitul de nămol. Asta ar neutraliza hidrogenul sulfurat care acum se elimină.

Așa că nici în cadrul ședinței Guvernului nu s-a aflat cu exactitate care ar fi cauza mirosului neplăcut din capitală. Maia Sandu, însă, speră ca procurorii să facă lumină în acest caz.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Alte 11 persoane au pierdut lupta cu virusul periculos, încă 258 de cazuri noi de infectare cu COVID-19. Italia şi-a închis graniţele pentru cetățenii Republicii Moldova | VIDEO

Italia şi-a închis graniţele pentru persoanele care vin din 13 ţări, printre care și Republica …