Știrea zilei

Ministrul Justiției a anulat rezultatele concursului la funcția de Procuror General | VIDEO

După ce au fost selectați patru membri pentru funcția de procuror general de către Comisia centrală, la cererea Ministrului Justiției, numele lor au fost analizate suplimentar. Astfel, potrivit ministrului Justiției, Olesea Stamate, rezultatele acestui concurs au fost afectate de două vicii esențiale, obiectivitatea și asigurarea integrității candidaților, iar un membru a apreciat disproporționat unii participanți.

OLESEA STAMATE, ministrul Justiției: Totuși, analizând rezultatele acumulative, am constatat că un membru a apreciat în mod vădit disproporțional unii candidați, în raport cu aprecierea oferită de ceilalți membri ai comisiei. 

Totodată, Stamate a mai declarat că, în cazul în care excludem punctajul oferit de acel membru al comisiei, care a oferit un punctaj disproporționat, i-am avea în lista finală pe: Vladislav Gribincea, Oleg Crâșmaru, Alexandr Stoianoglo și Ștefan Gligor.

În context, referitor la Ştefan Gligor – acesta ar fi un ”susținător activ al formațiunilor conduse de Maia Sandu și Andrei Năstase”, potrivit politics.md. Iar contactat de noi anterior, Gligor a refuzat să ne spună ce legături ar avea cu actuala putere, deși apare frecvent în diferite poze alături de Maia Sandu și Andrei Năstase. El ne-a spus că este un om apolitic, independent și candideză la această funcție pentru că i-au cerut-o oamenii.

OLESEA STAMATE, ministrul Justiției: Dacă este să comparăm cu punctajul oferit pentru acești candidați, de toți ceilalți membri ai comisiei, veți observa o eventuală trucare a acestei evaluări. Și, respectiv, o supraapreciere a altor candidați. A mai punctat ministrul Justiției.

Olesea Stamate însă nu a dat niciun nume, al vreunui membru care ar fi apreciat disproporționat candidații. Totodată, unul dintre membrii Comisiei, Petru Bobu, a venit cu reacție: „Eu am evaluat toți candidații așa cum am considerat eu că trebuie sa fie un procuror general. A fost viziunea mea. Am avut tot dreptul, ca membru al Comisiei, să îmi expun părerea, așa cum văd eu calitățile și capacitățile unui aspirant la funcția de procuror general”, a declarat pentru Ziarul de Gardă, Petru Bobu.

Totodată, ministrul Justiției a declarat că nu poate promova lista candidaților preselectați la CSP, în acest context, va emite un ordin privind anularea rezultatelor concursului.

Amintim că, anterior președintele Igor Dodon a declarat că este împotriva anulării concursului organizat de Ministerul Justiţiei sau revizuirii listei cu cei patru candidaţi selectaţi la funcţia de procuror general.

De remarcat că,după demisia lui Eduard Harunjen interimatul funcției de procuror general, a fost preluat de către Dumitru Robu, desemnat de șeful statului, Igor Dodon.

Ulterior Consiliului Superior al Procurorilor a organizat un concurs de selectare a unui nou procuror general, dar care la scurt timp a fost anulat, în urma modificărilor operate la Legea Procuraturii.

Până în prezent, interimatul funcției de procuror general este asigurat de către Dumitru Robu.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

„Dodon la pușcărie” și „Jos culiok”: Partidul Politic „ȘOR” a organizat protestul în fața Președinției | VIDEO

„Dodon la pușcărie” și „Jos culiok” – sunt doar câteva lozinci care au răsunat astăzi …