23 februarie 2020, duminică
Știrea zilei

Miniștrii au votat o serie de modificări la Constituția Republicii Moldova | VIDEO

Executivul a aprobat în ședința de astăzi o serie de modificări la Constituție, printre care și prevederi despre termenul și modul de numire a judecătorilor. Astfel, judecătorii ar putea fi numiți doar de șeful statului, fiind exclus rolul Parlamentului în cazul magistraților de la Curtea Supremă de Justiție. Documentul mai propune schimbarea modului de numire în funcție a judecătorilor și reglementează activitatea Consiliului Superior al Magistraturii.

Potrivit documentului, președintele țării va avea dreptul să respingă candidații propuși la funcția de judecători doar o singură dată, iar în cazul în care Consiliului Superior al Magistraturii va insista, aceștia vor fi acceptați. De asemenea, documentul prevede că judecătorii nu vor mai avea un termen de probă de cinci ani și vor fi numiți din start până la atingerea plafonului de vârstă.

O altă modificare îi vizează și pe judecătorii Curții Supreme de Justiție, care ar putea fi numiți în funcție similar magistraților de la curțile de apel și judecătorii, adică tot de către șeful statului, la propunerea CSM.

De asemenea, potrivit noilor modificări, cel puțin jumătate din membrii CSM ar trebui să fie aleși din rândul judecătorilor. Mandatele lor vor dura șase ani și vor fi unice.Totodată, ministrul justiției, procurorul general și președintele Curții Supreme de Justiție urmează să fie excluși din CSM.

O modificare importantă ține de imunitatea judecătorilor. Aceștia ar putea beneficia doar de imunitate funcțională și anume în caz de urmărire penală numai pentru acțiunile sau inacțiunile efectuate în exercitarea funcțiilor lor.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Șofer din Chișinău, filmat cum voia să calce un pieton | VIDEO

O mașină a fost surprinsă cum încearca intenționat să lovească un pieton pe o stradă …