Știrea zilei

Milionul de dolari, destinat pentru reformele în învățământ – cheltuit de Maia Sandu pentru propria imagine | VIDEO

Milionul de dolari, primit de premierul Iurie Leancă în 2014 de la miliardarul George Soros, pentru modernizarea învățământului din Moldova, ar fi fost cheltuit de ministrul de atunci al Educației, Maia Sandu, pentru fidelizarea unor ONG-uri și a unui cerc de experți. Potrivit portalului voceabasarabiei.md, în urma unei investigații a documentelor ce țin de proiectul finanțat din dolarii de la Soros, banii ar fi fost folosiți, în mare, de politicianul Maia Sandu, la formarea și promovarea Partidului Acțiune și Solidaritate, pe care îl conduce.

Informația despre milionul care ar fi ajuns în gestiunea Maiei Sandu a apărut în presă după ce, zilele trecute, fostul premier PLDM-ist Iurie Leancă s-a lăudat că a fost acasă la miliardarul George Soros și, profitând de ocazie, a luat de la filantrop un milion de dolari, pe care iar fi adus în R. Moldova și i-ar fi dat Maiei Sandu. Banii ar fi fost destinați reformelor în educație. Potrivit analiștilor, legislația Moldovei nu permite astfel de donații și acțiuni.

” Trebuie să se autosesizeze organele de drept, deoarece este vorba, din câte am înțeles, despre un milion, bani cash, bani care au fost transmiși person al ministrului.”a spus VICTOR GURĂU, analist politic.

Acum „ia-i de unde nu-s” . Potrivit portalului voceabasarabiei.md, din cei 900 de mii de dolari prevăzuți de așa numitul proiect de Sprijinire a Reformei Educației în Republica Moldova, implementat în 2014-2015, mai puțin de 40 la sută au fost folosiți în modernizarea sistemului de învățământ de la noi. Restul, aproape 600 de mii de dolari ar fi fost dați ONG-urilor apropiate Maiei Sandu. Nu se vorbește, însă, de vreun mecanism de cheltuire a acestor bani.

” În condițiile acestui milion, cred că nu a existat niciun mecanism, iar noi putem avea suspiciuni mari că acești bani, pur și simplu au fost furați.”a spus VICTOR GURĂU, analist politic.

Potrivit sursei, cei aproape 400 de mii de dolari, pentru 29 de școli, au generat costuri suplimentare în cadrul proiectului, puse pe seama instituțiilor de învățământ.Mai mult, în total au fost depuse 152 de aplicații din partea școlilor, fiind acceptate de cinci ori mai puține. 115 mii de dolari ar fi ajuns la Institutul de Politici Publice, ulterior transformat în ”centrul de idei și cadre” pentru PAS. Cu 270 de mii de dolari urma să fie modificată și programa școlară, apreciată de către toți specialiștii din domeniu drept una învechită și greoaie. Maia Sandu nu a răspuns la telefon, pentru o reacție în acest sens, însă secretarul general al PAS, deputatul Igor Rusu s-a arătat selectiv, când veni vorba de presă.

”Vai de mine. Nu vă supărați, Victoria, dar cu așa televiziune nu discutăm, cu tot respectul. – De ce? – Cu tot respectul. O zi bună.”a spus Igor Grosu, deputat în Parlamentul RM

În schimb, Sandu, a reușit din banii americanilor să implementeze cu succes procesul de optimizare a instituțiilor de învățământ din țară.

”Programul de optimizare al școlilor a fost un program nociv și toxic, tocmai din pun ct de vedere al incapacității instituționale. Cea mai mare crimă pe care o poate săvârși un ministru este de a închide, tocmai instituțiile școlare.”a spus VICTOR GURĂU, analist politic.

128 de școli închise. 4500 de profesori rămași fără lucru; case de copii și școli-internat lichidate – alte sechele de pe urma mandatului de ministru al Maiei Sandu, cea care în prezent se vrea prim-ministru al țării.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Peste 10.700 de cupluri au divorțat. Cele mai predispuse au fost căsniciile cu perioada de până la cinci ani

Peste 10.700 de cupluri au divorțat în 2019. Cel puțin asta arată datele Biroul Național …