Știrea zilei

Mici de statură, dar puternici și visători | VIDEO

Sunt mici de statură, iar când merg pe stradă, oamenii se uită la ei lung și de sus. Vorbim despre persoanele pitice din țara noastră care se plâng că nu se pot încadra în societate, cei din jur îi discriminează, iar ajutorul primit din partea statului este prea mic pentru necesitățile zilnice. Totuși, în pofida tuturor greutăților, ei sunt puternici și visători.

Ghenadie Zgurean are 33 de ani și s-a născut cu nanism din cauza unui stres puternic, pe care l-a suportat mama sa, fiind însărcinată în cinci luni. Deși soarta l-a pus la grea încercare, pentru el nanismul nu a fost un prag. Dimpotrivă, faptul că are puţin peste un metru înălţime a fost un motiv în plus să fie ambiţios şi să facă tot posibilul ca să ducă o viaţă la fel ca orice om obişnuit.

Ghenadie este de profesie bucătar, iar meseria și-a ales-o după ce deseori încerca să-și caute un loc de muncă, iar din cauza că este mic de statură, angajatorii îl refuzau.

Bucătăria nu este singura pasiune a lui Ghenadie. În timpul liber, el cântă și la pian.

Chiar dacă nu-și arată necazurile pe față, Ghenadie spune că deseori se simte discriminat.

Pensia sa depășește cu puțin 800 de lei, totuși, el nu a bătut niciodată la ușa autorităților. Cere statutului doar un loc de muncă, adaptat nivelului său de dezvoltare.

Mama lui Ghenadie spune că și-a dorit mult ca mezinul familiei să fie la fel ca și ceilalți doi copii ai săi, a apelat pe la medici, dar din cauza lipsei de bani, problema a rămas nerezolvată.

Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale spune că persoanele pitice primesc ajutor din partea statului, doar dacă au un grad de dizabilitate stabilit.

Deocamdată nu se cunoaște câte persoane pitice avem în Republica Moldova. Potrivit Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, din luna februarie, a intrat în vigoare o nouă lege cu privire la promovarea ocupării forței de muncă pentru persoanele cu dizabilități. Proiectul propune companiilor care vor angaja şomeri din grupurile cu dizabilități, subvenții din partea statului pentru compensarea parţială a salariului acestora.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Mai puține teste, mai puțin infectări: au fost confirmate 107 cazuri noi de infectare cu COVID-19, încă șase persoane au decedat | VIDEO

COVID-19 a mai luat viața a încă șase persoane. Este vorba de 4 bărbați și …