Știrea zilei

Marina Tauber: Pledăm pentru o politică externă echilibrată și întotdeauna am vorbit despre neutralitatea militară | VIDEO

Politica externă a Republicii Moldova trebuie să fie una echilibrată și să se axeze, în primul rând, pe interesele cetățenilor țării și doar ulterior pe cerințele partenerilor dinafară. Opiniile aparțin mai multor deputați din Parlament și au fost expuse în cadrul dezbaterilor publice „Politica externă echilibrată: capacități, avantaje, riscuri”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova. În opinia unora, clasa politică de până acum a promovat o politică externă în funcție de interesele partidului și nu a oamenilor simpli.

Potrivit deputatului Partidului Politic ”ȘOR”, Marina Tauber, în administrațiile locale, pentru care poartă responsabilitatea, a fost promovată o politică externă echilibrată și, în primul rând, în interesele oamenilor. Pe de altă parte, politica promovată până acum de autoritățile centrale nu poate fi considerată una echilibrată sau echidistantă, mereu existând un vector prioritar, în funcție de interesele partidului de la guvernare.

MARINA TAUBER, vicepreședintele Partidului Politic ”ȘOR”, deputat: Pledăm și întotdeauna am fost pentru o politică externă echilibrată, echidistantă și întotdeauna am vorbit despre neutralitatea militară. Dacă o să vorbim despre cum a fost guvernarea până acum, ce politică a fost promovată de autoritățile țării, nu putem spune că a fost echilibrată. Cu toții înțelegem că întotdeauna a fost vectorul în funcție de interesele partidului care a condus țara noastră.

DUMITRU ALAIBA, deputat PAS: Politica externă trebuie subordonată intereselor cetățenilor, nu invers. Nu noi inventăm unde cetățenii sau afacerile trebuie să meargă, noi răspundem nevoilor, intereselor și necesităților cetățenilor. 

Unii deputați au menționat că cea mai bună politică externă este atunci când guvernul are credibilitate în fața partenerilor externi.

ALEXANDR NESTEROVSCHI, deputat PSRM: În primul rând, sunt importante interesele RM. Noi trebuie să facem tot posibilul pentru dezvoltarea țării, iar poporul să simtă că viața devine mai ușoară, iar relațiile cu alte țări trebuie să se bazeze, în primul rând, pe interesele țării noastre. 

VASILE NĂSTASE, deputat PPDA: Cel mai important lucru, în ceea ce privește politica externă, este atunci când un guvern are credibilitate. Acest lucru s-a văzut chiar recent. Pentru că în urma credibilității guvernului Blocului ACUM, s-a văzut foarte clar că s-au deblocat, în timp record, s-au deblocat relațiile noastre financiare. 

Dezbaterile „Politica externă echilibrată: capacități, avantaje, riscuri” sunt la ediția a 122-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Pe fundalul huiduielilor, Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului | VIDEO

Cu huiduieli și replici scandaloase, Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului pentru legile ce …