22 februarie 2020, sâmbătă
Știrea zilei

Marina Tauber către majoritatea parlamentară: „Funcții sunt mai puține decât numărul vostru de cumetri și rude” | VIDEO

Candidatura vicepreședintelui Partidului Politic „ȘOR”, Marina Tauber, a fost respinsă pentru șefia Comisiei parlamentare pentru drepturile omului. Șefa comisiei în cauză urmează a fi deputatul PAS, Doina Gherman, președintele Organizației de Femei a PAS. După decizia luată, deputatul Marina Tauber a calificat această decizie drept una ridicolă, un abuz și o metodă anti-democratică pe care o manifestă guvernarea PSRM-ACUM în raport cu opoziția.

„Ați făcut tot posibilul, pentru a limita la maximum, participarea deputaților din opoziție la lucrările Comisiei Permanente și la lucrările Comisiilor speciale”, a spus în replică deputatul Marina Tauber.

Maniera în care a fost dezbătut acest subiect impun câteva concluzii, ce trebuie făcute publice, a remarcat deputatul.

MARINA TAUBER, vicepreședintele Partidului Politic „ȘOR”, deputat: „Ați comis acest abuz, în special, acolo unde este vorba de subiecte de interes major, a căror examinare necesită obiectivitate maximă și o distanțare absolută, de orice preconcepție. Ați recurs la tot felul de procedee, pentru a vă crea condiții de activitate obscură. Ați respins în nenumărate rânduri candidaturile fracțiunii parlamentare a Partidului Politic „ȘOR” atât în comisiile speciale, cât și candidatura noastră la șefia Comisiei Drepturilor Omului și Relații Interetnice.”

Ulterior, ea a spus că majorității parlamentare ar trebui să-i fie rușine. „Funcții sunt mai puține decât numărul vostru de cumetri și rude”, a mai declarat Tauber.

Pe 5 iulie, fracțiunea Parttidul „ȘOR” a insistat pe alegerea Marinei Tauber la șefia aceleiași comisii, iar plenul a respins-o din nou. La rândul lor, socialiștii au propus ca fracțiunea Partidului ”ȘOR” să vină cu o altă candidatură la această funcție.

Discursul integral:

Doamnelor și domnilor deputați din majoritatea parlamentară.

Profitând de avantajul numeric de care se bucură domniile voastre, ați făcut tot posibilul pentru a limita, la maximum, participarea deputaților din opoziție la lucrările comisiilor permanente și la lucrările comisiilor speciale. Ați comis acest abuz în special acolo unde este vorba despre subiecte de interes major, a căror examinare necesită obiectivitate maximă și o distanțare absolută de orice preconcepție.

Ați recurs la tot felul de procedee pentru a vă crea condiții de activitate cvazi-obscură.

Ați respins, în repetate rânduri, candidaturile fracțiunii parlamentare a Partidului Politic ȘOR atât în comisiile speciale, cât și candidatura noastră la șefia Comisiei permanente pentru Drepturile Omului și Relații Interetnice.

Ați făcut asta chiar dacă tot voi ați aprobat anterior un algoritm de partajare regulamentară între fracțiuni a funcțiilor de președinți de comisii parlamentare.

Atât vicleniile pe care le-ați folosit în încercarea voastră disperată de a scăpa de noi, la fel ca și justificările false invocate în susținerea a ceea ce ați comis în raport cu opoziția, denotă desconsiderarea vădită a ideii de transparență în general și a democrației parlamentare în special. Iar democrație parlamentară pur și simplu nu există acolo unde opoziției îi este rezervat un rol strict formal.

Cea mai recentă dezvinovățire emisă de conducerea Parlamentului legată de respingerea candidaturii mele la funcția de președinte al Comisiei Drepturile Omului și Relații Interetnice este de-a dreptul ridicolă, dar și scandaloasă în același timp. Ați invocat o pretinsă sugestie din partea – atenție – a unor „parteneri externi” – care, chipurile, nu ar agrea candidatura mea la această funcție.

Ce ați dorit să spuneți cu asta? Că voința voastră politică își are sursele exclusiv în afara țării și că anumite cercuri din exterior ne „sugerează” chiar și astfel de amănunte în domeniul exercitării puterii și organizării lucrului organelor noastre de stat? Sau poate vreți să recunoașteți că vă pretați la transformarea oficială a țării noastre într-un protectorat?

Cum se răsfrâng astfel de aberații asupra prestigiului Parlamentului Republicii Moldova? V-ați pus această întrebare?

Doamnelor și domnilor.

Eu nu am nevoie de funcția de președinte de comisie. Eu, la fel ca și colegii mei, am mandatul cetățenilor care m-au votat. Voi, cei din majoritate, ne-ați propus funcția respectivă, pentru ca tot voi, într-un final să refuzați să ne-o oferiți. Este o problemă inventată de domniile voastre. Vă lăsăm toată libertatea să o rezolvați așa cum vă dictează demnitatea, dar și nivelul vostru de dispreț față de recomandările și raportul comisiei de la Veneția nr. 497/2008 privind rolul opoziției în Parlamentul democratic, Rezoluția APCE nr. 1601 din 2008 privind rolul opoziției în Parlamentul democratic, regulamentul Parlamentului și față de spiritul parlamentarismului.

Noi știm să ne facem datoria de deputat. Ne vom exercita cu profesionalism și cu dedicare mandatele. Știm bine ce așteaptă de la noi cetățenii, pentru că suntem permanent printre ei.

Iar azi vă oferim toată libertatea să jucați până la capăt această farsă în lipsa noastră.

Vă mulțumesc pentru atenție.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Grație unui consilier municipal din partea Partidului „ȘOR”, o stradă a capitalei va fi reparată | VIDEO

Autoritățile municipale au început lucrările de reparație pe strada Haltei, din regiunea Gării Feroviare, în …