22 ianuarie 2020, miercuri
Știrea zilei

Mandat de arestare: Rusia cere extrădarea lui Veaceslav Platon | VIDEO

Federația Rusă cere extrădarea lui Veaceslav Platon. Potrivit Interfax.ru o instanță din Moscova a emis un mandat de arestare, în absență, pe numele omului de afaceri, Veaceslav Platon, care se află în detenție în Republica Moldova, în Penitenciarul nr. 13. Magistrații ruși au dispus arestarea acestuia în cadrul dosarului ex-liderului PDM, Vladimir Plahotniuc, privind retragerea din Rusia a peste 37 de miliarde de ruble rusești.

Între timp Administrația Națională a Penitenciarelor a inițiat o anchetă de serviciu, după ce angajații penitenciarului 13 au descoperit că Veaceslav Platon, condamnat la 25 de ani de pușcărie, avea în celulă un telefon mobil, cu o cartelă funcțională. Perchezițiile au avut loc după ce presa a scris că Veaceslav Platon a participat, prin Spype, la o ședință de judecată de la Curtea de Apel de la Kiev, Ucraina.

Astfel, a fost depistat telefonul mobil și cartela de care se folosea condamnatul.Potrivit sursei, termenul de arest este de 2 luni de la reținerea inculpatului sau extrădarea sa în Rusia.

Amintim că anterior, Judecătoria Tver din Moscova a emis un mandat de arestare, din oficiu, pe numele fostului președinte al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc. În februarie curent, Ministerul rus de Interne a anunțat că Vladimir Plahotniuc și Veaceslav Platon sunt cercetați penal în Rusia.

Cei doi ar fi organizat un grup criminal, care ar fi retras ilegal peste 37 de miliarde de ruble din Rusia, în anii 2013-2014. Conform ratei actuale, suma este echivalentă cu 565 de milioane de dolari.

De asemenea, în 2017, Plahotniuc a fost arestat în absență de tribunalul Basman din Moscova, la cererea Departamentului principal de investigare al Federației Ruse, fiind pus pe lista internațională de urmărire.

Circumstanțele în care au pătruns obiectele în celula deținutului urmează să fie verificate.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Australia: Furtunile uriașe de praf au transformat ziua în noapte | VIDEO

Furtuni uriașe de praf au transformat ziua în noapte în Australia, arată The Guardian. În …