Știrea zilei

Maidanezii au băgat spaima în locuitorii Chișinăului | VIDEO

Câinii maidanezi vor fi și în continuare o problemă gravă pentru capitală. Asta fiindcă sterilizarea animalelor nu funcționează eficient, iar un azil destinat maidanezilor nu se știe când va fi construit. Regia Autosalubritate urmează să pregătească abia acum proiectul cu privire la construcția unui azil pentru câinii fără stăpân. Chișinăuienii spun că problema câinilor necesită o rezolvare urgentă și au îndemnat primarul să nu-și facă biroul, dar să muncească pentru oameni.

De ani buni, locuitorii capitalei sunt ținta atacurilor câinilor maidanezi, acest lucru însă se pare că nu deranjează autoritățile. Niciunul dintre primarii anteriori ai urbei nu au reușit să rezolve această problemă, iar noul edil a ales mai întâi să-și repare biroul, spun oamenii.

„Face reparații și el nu cunoaște câți bani. Sunt foarte mulți câini maidanezi. Primarul de ce este ales? Să hotărască problemele orașului, dar nu să înceapă cu reparații.

„Îți este frică să mergi pe lângă ei. Sunt agresivi și trebuie ca să fie luate niște măsuri ca ei să nu fie.”

„Mi-e frică de ei. Ei sunt mari și sar la oameni, de mergi la magazin sau la gunoiște îi pretutindeni, clar lucru că ți-e frică de ei.”

Directorul interimar al Regiei „Autosalubritate”, Eugeniu Axentiev spune că, pe perioada acestui an, au fost capturați peste două mii de maidanezi, dintre care o mie au fost sterilizați. Animalele sterilizate, însă, nu devin mai puțin agresive.

EUGENIU AXENTIEV, director interimar al Regiei „Autosalubritate”: „Perspectiva de capturare, sterilizare și reîntoarcere în mediul orașului nu schimbă situația populației. Am propus, pe lângă actuala necropolă, să mai găsim, este posibilitate să identificăm încă un hectar jumate – două pentru a construi un azil provizoriu.”

La rândul său, primarul capitalei, Ion Ceban l-a îndemnat pe directorul interimar al Regiei „Autosalubritate”, Eugeniu Axentiev ca în 10 zile să pregătească un proiect cu privire la construcția unui azil pentru câinii fără adăpost.

Amintim că, anul trecut, Direcția Generală Locativ Comunală a construit pe teritoriul necropolei un azil de câini, care are capacitatea de întreținere a 250 de capete. În voliere însă acum sunt ținuți peste 350 de câini.

În timp ce capitala nu poate o rezolva, problema câinilor fără adăpost, la Orhei, a fost soluționată datorită inițiativei realizată de Ilan Șor. Aici a fost construit un centrul de plasament pentru animalele fără adăpost, singurul de acest gen de pe întreg teritoriul țării. Astfel, în așa mod este asigurată securitatea orășenilor, dar pe de o altă parte câinii rămași abandonați au hrană la timp și adăpost, precum și sunt mereu monitorizați de veterinari. Totodată, în cadrul centrului de plasament este prezent serviciul ADOPTĂ-MĂ, care permite de a lua în adopție un câine pentru orice doritor. Deschiderea azilului pentru câini se regăsește în lista promisiunilor electorale ale lui Ilan Șor, pe care liderul, la fel ca pe toate celelalte, le-a implementat cu succes.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Case și beciuri inundate. Ploaia din această noapte a făcut ravagii în mai multe localități din țară

Ploaia din noaptea trecută a făcut ravagii în mai multe regiuni din țară, precum localitățile …