Știrea zilei

Maia Sandu a demisionat | VIDEO

Maia Sandu şi-a depus cererea de demisie din funcția de deputat. Asta pentru că, liderul PAS îndeplinește şi funcţia de prim-ministru, incompatibilă cu cea de parlamentar.

Anunţul a fost făcut de premier pe pagina sa de Facebook. Cererile de demisie urmează să fie depuse și de alți doi deputaţi. Este vorba despre Andrei Năstase, numit în funcția de ministru de Interne, dar și Liliana Nicolaescu-Onofrei, ministrul Culturii, Educației și Cercetării.

Constituția Republicii Moldova stabilește că funcția de deputat este incompatibilă cu exercitarea oricărei alte funcţii retribuite, cu excepţia activităţii didactice şi ştiinţifice. Maia Sandu, Andrei Năstase şi Liliana Nicolaescu-Onofrei au depus jurământul la Guvern pe data de 8 iunie. Legea despre statutul deputatului în Parlament prevede că: „Deputatul care se află în unul din cazurile de incompatibilitate (…) va demisiona, în termen de 30 de zile de la data validării mandatului, din funcţia incompatibilă cu mandatul de deputat”.

Codul Electoral prevede că în cazul în care candidatul care a câștigat la alegeri pe o circumscripție se retrage, în acea circumscripție uninominală se organizează alegeri noi. Astfel, pe circumscripțiile uninominale, unde au candidat Maia Sandu și Andrei Năstase, în următoarea perioadă ar trebui să se desfășoare alegeri parlamentare noi. În cazul în care aleg să plece din Legislativ, alegerile noi ar urma să fie organizate până la data de 8 octombrie 2019.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Ștefan Gațcan a revenit în Parlament. Deputatul a stat tăcut toată ședința, iar în locul lui au vorbit socialiștii | VIDEO

Deputatul dispărut Ștefan Gațcan a revenit în Parlament. Acesta nu a fost surprins în momentul …