Știrea zilei

Mai mulți medici din RM amenință cu demisia din cauza lipsei echipamentului de protecție | VIDEO

Un număr impunător de medici amenință cu cereri de demisie din cauza lipsei echipamentului de protecție. Despre aceasta anunță Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, printr-un demers adresat președintelui Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale și prim-ministrului, Ion Chicu, solicitând totodată autorităților să identifice fonduri suplimentare pentru echiparea adecvată și asigurarea protecției medicilor de contaminare cu COVID-19.

Semnalele despre intenția personalului medical de a demisiona din cauza lipsei echipamentului de protecție i-au fost transmise Ombudsmanului săptămâna curentă de reprezentanții mai multor instituții medico-sanitare din țară. Mihail Cotorobai susține că informațiile au parvenit nu doar din spitalele în care sunt internate persoanele suspecte sau infectate de coronavirus, dar și din alte instituții, inclusiv raionale. Potrivit lui, medicii consideră că nu sunt suficient de protejați pentru eventuale intervenții medicale cu implicarea acestei categorii de pacienți. Avocatul Poporului amintește că legislația le asigură medicilor dreptul de a refuza efectuarea anumitor intervenții în lipsa posibilităților tehnico-medicale necesare.

Mihail Cotorobai consideră că ”Există pericolul ca în perioada stării de urgență, din cauza neasigurării cu echipamentul necesar pentru protecția personalului medical, mai mulți specialiști să-și dea demisia, iar angajatorul va fi pus în situația de a respecta acest drept, garantat de legislația Republicii Moldova. Or, în condițiile epidemiologice din țară, concedierile în masă a personalului medical ar putea conduce la un colaps al sistemului de sănătate și la probleme grave legate de asigurarea securității și sănătății publice din țară.”

Avocatul Poporului a solicitat autorităților să identifice de urgență fonduri suplimentare, pentru asigurarea condițiilor adecvate protecției lucrătorilor medicali împotriva COVID-19, atât la nivelul spitalelor, cât și la nivelul asistenței medicale primare.

Măsurile recomandate sunt imperios necesare, atât pentru a asigura respectarea dreptului pacientului la servicii medicale de calitate, cât și asigurarea securității angajaților din sistemul de sănătate, care sunt puși unui risc major de îmbolnăvire din cauza condițiilor neconforme de muncă, se mai precizează în demersul semnat de Ombudsman.

Consilierul pe comunicare al prim-ministrului, Vitalie Dragancea, susţine că declaraţiile medicilor care amenință cu demisia, din cauza lipsei echipamentului de protecție, sunt nişte jocuri dirijate de unele persoane rău intenţionate. Potrivit lui, spitalele sunt dotate cu tot necesarul şi nu există o insuficienţă de resurse. Dragancea mai susține că unii conducători ai instituţiilor vizate în declaraţia Ombudsmanului sunt surprinşi de declaraţiile medicilor.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Mai puține teste, mai puțin infectări: au fost confirmate 107 cazuri noi de infectare cu COVID-19, încă șase persoane au decedat | VIDEO

COVID-19 a mai luat viața a încă șase persoane. Este vorba de 4 bărbați și …