Știrea zilei

Mai mulți deputați sunt de părere că actuala putere a făcut totul, ca să-și impună oamenii săi la funcția de Procuror General | VIDEO

Anularea rezultatelor pentru preselecția candidatului la funcția de procuror general a fost făcută pe motiv că în lista finală nu a ieșit candidatul susținut de Blocul ACUM. Declarația îi aparține deputatului democrat, Sergiu Sîrbu, care consideră că prin acest concurs, guvernarea a discreditat sistemul de drept. Opinia este susținută și de alți aleși ai poporului, care sunt de părere că ultimele concursuri organizate de Guvern și anularea lor, ridică multe semne de întrebare.

În opinia unor deputați, anularea rezultatelor concursului privind numirea procurorului general afectează activitatea instituției în general.

SERGIU SÎRBU, deputat PDM: Cuvântul concurs, cu regret, de către actuala putere a fost atât de mult discreditat, încât deja poate să devină o injurie. Actuala putere a făcut tot posibilul ca să-și impună oamenii săi, oameni docili în aceste funcții. Nu știu de ce au avut nevoie de această farsă, acest circ cu concursurile.

Nu a câștigat omul care convine, de aceea au găsit pretexte să anuleze acest concurs. Regretăm că se discreditează întreg sistemul de drept și de justiție. Acum, soluția cea mai bună ar fi ca să fie anulată această lege, să se meargă pe procedura clasică, concursul să fie organizat de CSP și conform procedurii și politicienii să nu se mai implice în acest proces. 

IGOR MUNTEANU, deputat Blocul ACUM: Este regretabil, pentru că fără acest procuror general întreaga instituție este afectată de funcționarea redusă. Sigur că anumite concursuri care s-au organizat în ultima vreme au trezit anumite critici. Trebuie să luăm în considerație ca aceste concursuri să fie credibile pentru public. 

Totodată, alți legiuitori sunt de părere că anularea rezultatelor sunt influențate politic.

LILIAN CARP, deputat Blocul ACUM: Dacă au existat anumite semnale că careva din aceste persoane sunt afiliate politice sau au avut alte încălcări în privința activităților, eu nu văd de ce nu ar fi făcut-o. Întrebarea este alta, de ce comisia nu a depistat acele încălcări a unor persoane sau în ceea ce privește integritatea lor, până la organizarea concursului propriu-zis, uite aici ministerul trebuie să dea o explicație.

IURIE RENIȚĂ, deputat Blocul ACUM: Cred că factorul politic s-a implicat prea mult. Atunci, dacă nu suntem în stare – mai bine nu le facem. După mine, nu le facem și ne angajăm politicul, o persoană sau alta ca și fracțiune, ca și bloc, ca și deputați. 

În concursul pentru funcția de procuror general au fost înregistrați 16 candidați. În final, Comisia a selectat doar patru. Este vorba de Oleg Crâșmaru, Vladislav Gribincea, Veaceslav Soltan și Alexandr Stoianoglo.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Încă 142 de cazuri noi de infectare cu Covid-19

Alte 142 cazuri noi de infectare cu Covid-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. …