Știrea zilei

Mai mulți deputați i-au cerut procurorului general să fie informați în scris despre stadiul de examinare a dosarului „Bahamas” | VIDEO

Deputaţii Iurie Reniţă, Octavian Ţîcu şi Lilian Carp i-au adresat procurorului general, Alexandru Stoianoglo o scrisoare prin care cer să fie informaţi în scris despre stadiul actual de examinare a cauzei penale pornită pe faptul spălării banilor în proporţii deosebit de mari din Bahamas. Potrivit celor trei deputaţi, dincolo de problemele foarte grave cu care actualmente ne confruntăm, nu mai puțin periculoase sunt schemele de spălare de bani și finanțări ilegale ale partidelor și actorilor politici.

Deputatul PPDA Iurie Reniţă a publicat până acum mai multe copii ale unor documente care, potrivit lui, demonstrează implicarea mai multor deputaţi PSRM în spălarea de bani din Bahamas. Parlamentarul speră ca acestea vor constitui temei pentru ca Procuratura să investigheze imparțial, obiectiv și responsabil cazul dat. Potrivit lui Reniță, principalul beneficiar ar fi fost președintele Igor Dodon,care a utilizat sursele financiare pentru a învinge la prezidențialele din 2016.

IURIE RENIŢĂ, deputat PPDA: Noi nu ne-am propus să substituim structurile de anchetă și investigații ale statului, dar mandatul pe care ni l-au acordat cetățenii noștri ne obligă să combatem schemele finanțării ilegale a proceselor electorale. Un stat democratic, care pretinde că împărtășește valorile, standardele și exigențele Uniunii Europene, nu poate fi edificat prin corupție, minciună și ipocrizie. Republica Moldova este profund virusată, iar cazul Bahamas ne demonstrează cât de fragilă și neconsolidată este democrația noastră. 

Reprezentanţii procuraturii spun că urmărirea penală în acest dosar este în plină desfăşurare.

MARIA VIERU, şefa serviciului de presă a Procuratui Generale: Atunci când vor fi finalizate, presa va fi înştiinţată neapărat.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Carmena Sterpus, a declarat pentru postul nostru de televiziune că nu comentează afirmațiile politicienilor. Amintim că anterior, deputații Iurie Reniță, Octavian Țâcu și Lilian Carp i-au cerut procurorului general, Alexandru Stioanoglo, să solicite Legislativului ridicarea imunități parlamentare pentru câţiva deputați socialiști, suspectați de spălare de bani și finanțarea PSRM din străinătate.

De mai multe ori, deputaţii vizaţi au refuzat să ofere comentarii.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Alegeri valabile în Belarus: Rata de participare – peste 50 la sută

Președintele Comisiei Electorale Centrale din Belarus anunță că alegerile prezidențiale pot fi considerate valabile – …