Știrea zilei

Mai mulți chișinăuieni sunt nemultumiti de anularea rutelor de microbuz. Cu ce solutii vin autoritatile | VIDEO

Locuitorii din cartierul Schinoasa, al capitalei, se plâng că zilnic merg pe jos câte șase kilometri până la stațiile de autobuz și microbuz din străzile Grenoble sau Miorița. Se întâmplă după ce microbuzele 108 și 178, care circulau în zonă, și-au sistat activitatea. Chiar dacă municipalitatea a dat asigurări că situația este sub control, oamenii spun că singurul autobuz, inclus pe linie de către Primărie, circulă la fiecare jumătate de oră și nu face față fluxului de pasageri.

Locuitori din strada Sihastrului, din capitală se plâng că după ce microbuzele 108 și 178 au fost scoase de pe linie, trebuie să meargă pe jos kilometri întregi până ajung la stația de troleibuz sau autobuz.

E haos. Regula nu este bună, lumea întârzie la serviciu, copiii la școală. Conducerea a uitat, în genere, de noi.

-Cât mergeți pe jos?

-15-20 de minute. Nu, nu are rost, noi suntem cei mai pedepsiți din cauza transportului. Nici rudele de la țară nu doresc să vină aici, deoarece e greu de ajuns .

-Foarte complicată situația la noi.

– E dificil să ieșim în oraș. Nu avem transport.

– Câți kilometri faceți aproximativ până la stația de troleibuz?

–  trei kilometri. – Și în fiecare dimineață?

 – Și seara înapoi.

Deși municipalitatea a data asigurări, din prima zi, că în zonele în care microbuzele și-au sistat activitatea transportul va fi asigurat cu autobuze și troleibuze, peste două zile, primarul a fost nevoie să-și ceară scuze de la oamenii din cartierul Schinoasa, care, pentru a ajunge la destinație, merg pe jos câte trei kilometri. „Ne cerem scuze de la cetățeni pentru incomoditățile create. Căutăm soluții urgente, pentru a rezolva această problemă”, a scris edilul pe pagina sa de Facebook.

De miercuri, în cartier a fost pus pe linie un autobuz, care circulă la fiecare 30 de minute și nu face față fluxului de pasageri.

E foarte rău. Copilul ieri a așteptat la stație o oră și jumătate. La prânz ei au pauză de două ore și jumătate.

Ieri eu am stat acolo la pod și am așteptat autobuzul vreo jumătate de oră și de aici vremea trece, și când a venit atâta lume s-a încărcat că mai nu încăpeam în autobuz. 

Între timp, și transportatorii privați, care spuneau că suferă pierderi, s-au răzgândit și anunță că rutele microbuzele cu numerele 108, 178, 135 și 175 și-ar putea relua parțial circulația.

OLEG ALEXA, președinte Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto: Încercăm să restabilim rutele, începând cu ziua de luni, dar se restabilesc, deocamdată, patru și acelea parțial. Nouă acum ne va fi greu să o luăm de la zero. Cu ruta 129 cred că deja am întârziat. Nu mai avem posibilitatea să o restabilim. 

Totodată, consilierul PUN Corneliu Pântea a făcut un apel către Consiliul municipal Chișinău și primarul general al capitalei să inițieze consultări publice privind circulația microbuzelor, iar transportatorii au anunțat deja că sunt gata să meargă la discuții.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Cadavrul unui bărbat, depistat într-un ascensor dintr-un bloc de pe bulevardul Moscovei

Cadavrul unui bărbat în vârstă de 48 de ani a fost depistat într-un ascensor dintr-un …