Știrea zilei

Mai multe proiecte sociale care au fost inițiate de guvernarea anterioară, stopate: Nu cred că pentru aceasta v-au votat cetățenii | VIDEO

Mai multe proiecte sociale care au fost inițiate de guvernarea anterioară au fost stopate sau finanțarea acestora a fost redusă de actuala guvernare. Constatarea vine după ce Parlamentul a votat în primă lectură rectificările propuse de Ministerul Finanțelor la bugetul de stat pentru anul 2019. Astfel, veniturile de stat vor constitui, aproximativ 41 de miliarde de lei, iar cheltuielile – peste 46 de miliarde. Deficitul va constitui peste 5,7 miliarde de lei.

Documentul a fost prezentat de către ministrul Finanțelor, Natalia Gavriliță care a a declarat că în acest an în bugetul de stat vor fi reduse cheltuielile aferente proiectului ”Prima casă”, cele destinate pentru reparația drumurilor, procurarea ambulanțelor, renovarea gradinițelor, dar și alte servicii pentru cetățeni. De asemenea, s-au tăiat și din sursele care anterior erau planificate pentru unele proiecte investiționale. În schimb, s-au majorat sumele alocate pentru Președinție, deputați și pentru structurile de forță.

NATALIA GAVRILIȚĂ, ministrul Finanțelor:

„Aceste date cu care venim sunt ajustate la indicatorii bugetari pe venituri, cheltuieli și soldul bugetar reieșind din actualizarea prognozelor principalelor indicatori macro-economici care au fost coordonate cu FMI în cadrul misiunii desfășurate în luna iulie.”

Fostul prim-ministru Pavel Filip s-a arătat nemulțumit că actuala guvernarea taie din programele bune inițiate de democrați. Potrivit lui, cei de la conducere fac economii din contul cetățenilor.

PAVEL FILIP, deputat PDM:

„Ați tăiat două milioane de lei de la proiectul de construcție a locuințelor sociale. Minus 320 milioane de lei de la reparația drumurilor, minus 31 milioane – de la procurarea de ambulanțe. Nu cred că pentru aceasta ne-au votat și v-au votat cetățenii ca să le tăiem din posibilitățile ca să-și cumpere o casă, să aibă drumuri bune, servicii medicale de calitate sau grădinițe renovate.”

Și deputatul Partidului Politic Șor, Marina Tauber, a declarat că proiectele bune care au fost începute trebuie continuate și nicidecum – stopate.

MARINA TAUBER, deputat Partidul Politic ”Șor”:

„Nu pentru asta am venit în Parlament. Toate proiectele care au fost inițiate și ”Drumuri Bune” și ”Prima Casă”, proiecte care au tangență de infrastructură sau sociale, desigur că au fost bune pentru oameni. Bine, dacă nu vă place ceva puteți să introduceți anumite modificări, dar de ce să blocați astfel de inițiative, mai ales că inițiative noi nu au venit.”

În schimb, cei din majoritatea parlamentară spun că, defapt, proiectele care au fost începute anterior de democrați, au fost ”cu iz electoral”.

PETRU BURDUJA, deputat PSRM:

„S-au făcut multe promisiuni, cineva chiar a profitat și a obținut titlul de cetățean de onoare al localităților, dar până la urmă, a rămas doar promisiune.”

Modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2019 urmează a fi votat în a doua lectură la sesiunea extraordinară a Parlamentului, după ce în proiect vor fi introduse mai multe

amendamente.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

„Dodon la pușcărie” și „Jos culiok”: Partidul Politic „ȘOR” a organizat protestul în fața Președinției | VIDEO

„Dodon la pușcărie” și „Jos culiok” – sunt doar câteva lozinci care au răsunat astăzi …