4 aprilie 2020, sâmbătă
Știrea zilei

Mai multe instituții de stat din Moldova, atacate de hackeri | VIDEO

Mai multe instituții publice din Republica Moldova a fost atacate cu un virus masiv de infectare a sistemelor informatice. Acesta restricționează accesul către informații prin criptarea fișierelor. Pentru accesul la informații, hackerii solicită plata unei recompense sub formă de criptomonede „Bitcoin”.

Virusul Ransomware-ul de tip ,,Dharma” vizează toate versiunile de sistem de operare: Windows 7, Windows 8.1 și Windows 10. Odată ce reușește să se infiltreze pe stațiile de lucru, acesta crează în mod aleatoriu un executabil.

Când fișierele sunt detectate, acestea devin inaccesibile și nu mai pot fi deschise. Atacatori lasă o notă de răscumpărare în fiecare mapă cu fișiere criptate prin care solicită achitarea unei sume sub formă de criptomonede Bitcoin.

Potrivit Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, ne putem aștepta ca în anul 2020 tot mai mulți cetățeni, instituții și companii să fie afectate de acest virus.

Pentru diminuarea daunelor produse într-o eventuală infectare, în cazul în care ați devenit victima unui atac de acest tip, primul pas este de a izola resursa informațională infectată prin deconectarea de la rețeaua de internet, astfel reducând riscul ca infecția să fie răspândită și pe alte resurse informaționale din rețeaua întreprinderii, specialiștii.

Contactați de noi, responsabilii din cadrul Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, ne-au spus că nu ne pot oferi mai multe detalii, pentru că informația este una confidențială.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Reacția celor vizați în imaginile făcute publice de Ilan Șor: Nu am văzut, nu suntem la serviciu, nu comentăm | VIDEO

Am încercat să obținem reacții de la cei vizați în imaginile făcute publice de către …