Știrea zilei

Mai multe cazuri de virus rabic în primele șase luni ale anului curent. Teritoriile afectate

În primele șase luni ale anului 2019 se atestă o tendinţă ușoară de diminuare a circulaţiei virusului rabic în populaţia de animale sălbatice şi domestice. Conform datelor Centrului republican de diagnostic veterinar, rabia a fost depistată la 23 de animale în 13 teritorii administrative, iar în perioada similară a anului 2018 – la 35 animale în 20 de teritorii. 

Rabia a fost diagnosticată la șapte animale sălbatice, cinci vulpi, un bursuc şi o nevăstuică. De asemenea, la 16 animale domestice – șapte câini, șase bovine, două pisici şi o capră.

Cele mai multe cazuri de rabie la animale, șase, au fost înregistrate pe teritoriul raionului Ştefan Vodă, trei animale bolnave au fost identificate în raionul Glodeni, câte două cazuri în teritoriile raioanelor Străşeni, Sîngerei şi respectiv, Camenca. În opt teritorii virusul rabic a fost determinat la câte un animal.

Potenţialul, deşi diminuat, al surselor de infecţie rabică prezintă un pericol real de agravare a situaţiei epidemiologice, deoarece cu fiecare animal bolnav pot contacta, iar ulterior se pot îmbolnăvi mai multe persoane, boala având un final destul de tragic.

Populaţia trebuie să se abţină de la practica prinsului în capcane a vulpilor, jderilor şi altor animale de pradă, deoarece acestea sunt sursele principale de infecţie rabică. Se vor depune eforturi pentru stoparea accesului acestor animale în locurile de întreţinere a bovinelor, ovinelor şi altor animale domestice.

Deţinătorii animalelor de companie trebuie să asigure vaccinarea anuală contra rabiei a câinilor şi pisicilor, iar în caz de îmbolnăvire a acestora să le consulte la medicul veterinar. În cazul unor eventuale muşcături de orice categorie de animale este necesară prelucrarea imediată a rănii – spălarea abundentă cu săpun sub apă curgătoare, prelucrarea cu tinctură de iod – acţiuni ce asigură înlăturarea a 50-70%  cantitate de virus din rană.

O condiţie obligatorie ce se cere a fi respectată şi care asigură păstrarea vieţii omeneşti, o constituie adresarea operativă a persoanelor agresate de animale după asistenţă medicală. Medicul specialist decide necesitatea şi volumul vaccinării curativ-profilactice antirabice.

Imunizarea contra rabiei este gratuită, iar vaccinul fiind administrat la timp este un preparat eficient în prevenirea cazurilor de boală.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Încă 151 de persoane s-au infectat cu COVID-19. Bilanțul deceselor ajunge la 233

Încă 151 de noi cazuri de coronavirus au fost înregistrate astăzi, după procesarea a 1.267 …