Știrea zilei

Mai multe blocuri de locuit din Chișinău sunt în stare deplorabilă | VIDEO

Mai multe blocuri de locuit din capitală se află într-o stare deplorabilă. Acest lucru l-au recunoscut chiar pretorii de sector, care au decis crearea unei Comisii speciale, menită să stabilească nemijlocit problemele tehnice ale blocurilor locative vizate, iar ulterior va fi stabilită procedura de  soluționare a acestora.

Fisuri în pereți, geamuri sparte, ascensoare uzate, care cel mai des nu sunt funcționabile – acestea sunt condițiile în care locuiesc mulți chișinăuieni. Blocurile  de locuit cu pricina necesită o intervenție urgentă, iar locatarii spun că sunt în situația în care, dacă nu au grijă singuri, riscă să  rămână fără casă.

„În stare gravă, nu pot spune avariată, dar în stare gravă. Trebuie  de schimbate țevile de canalizare, trebuie de făcut ceva. Același ascensor, uneori lucrează uneori nu. Oamenii încearcă să facă ceva,   dar nu au posibilitate.”

„Îi deplorabilă, scările – iată am căzut chiar eu singură jos.”

„Reparație, da, necesită reparație.”

„Din forțele noastre, adica proprii. Nimeni, nimeni nu ne-a ajutat.”

În urmă prăbușirii blocului locativ cu nouă etaje de la Otaci, la Chișinău a fost creată o comisie care evoluează și până acum  starea a mai multor blocuri de locuit din oraș cu scopul de a evita astfel de cazuri în capitală . În urma controalelor s-a atestat că zeci de blocuri sunt într-o stare  deplorabilă și necesită intervenție urgentă.

VADIM BRÂNZANIUC pretor, sectorul  Buicani, Chișinău: „Conform ședinței comisiei situații excepționale a sectorului Buicani, am înaintat în adresa primăriei o listă din 14 blocuri locative, care, după părerea noastră, necesită o intervenție mai urgentă, anume având în vedere starea tehnică a acestora și  situațiile din ultima perioadă.”

VADIM PREPELIȚĂ vicepretor, sectorul Botanica, Chișinău: „La 29 august am examinat blocurile locative din MGFL 1, fiind partea cea mai veche a sectorului și, evident, majoritatea clădirilor care sunt în gestiunea MGFL 1 sunt vechi, adică construite în anii 60-70 și la marea majoritate a lor necesită schimbarea burlanilor, schimbarea acoperișurilor și reparația capitală a acoperișilor.”

Potrivit reprezentanților primăriei, în urma constatărilor vizuale, care au fost expuse în cadrul ședinței serviciilor primăriei, urmează să fie organizată și o comisie tehnică, care va stabili nemijlocit problemele tehnice ale blocurilor locative vizate, ulterior va fi stabilită procedura de  intervenție pentru soluționarea acestora.

Amintim că la data de 19 iunie 2019 un bloc cu nouă etaje din orașul Otaci s-a prăbușit parțial. În  urma incidentului, aproximativ 50 de oameni au rămas fără acoperiș deasupra capului.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Cetățenii R. Moldova care vor reveni acasă pe cale aeriană sunt obligați să achite și prețul pentru testul COVID-19

Cetățenii R. Moldova care vor reveni acasă pe cale aeriană, prin intermediul curselor charter organizate …