Știrea zilei

London Globe: Președintele Igor Dodon este prins într-o acțiune juridică internațională privind soarta Aeroportului Internațional Chișinău | VIDEO

Președintele Igor Dodon, este prins într-o acțiune juridică internațională privind soarta Aeroportului Internațional Chișinău. Despre asta scrie London Globe, care anunță că avocații „Hillmont Partners” din Londra și Ucraina se pregătesc să inițieze o acțiune internațională împotriva șefului statului motivând „încălcarea în mod grav a dreptul internațional și a convențiilor bilaterale”. Solicitat pentru o reacție, purtătorul de cuvânt al Președinției, Carmena Sterpu, nu ne-a răspuns la apeluri și nici la mesajul pe care l-am expediat.

London-globe.com scrie că președintele Igor Dodon înaintează cu mișcări de a priva aeroportul de investitorii care au făcut ca aerogara să devină un succes internațional. Mai mult, potrivit sursei citate, unii spun că șeful statului ar fi pregătit să preia proprietatea „cu orice preț”. Și asta pentru că președintele crede că investitorii nu au investit nimic în aeroportul din Chișinău, dar au făcut miliarde de euro din proiect. Cu toate acestea, susținătorii contestă aceste cifre, mai notează London-globe.com.

Potrivit sursei, Aeroportul Internațional Chișinău este una dintre cele mai apreciate întreprinderi ale Moldovei. Sub gestiunea companiei Avia Invest, aerogara a devenit unul dintre cele mai dinamice resurse din Comunitatea Statelor Independente. Dotată cu un terminal și o pistă nouă, aerogara este utilizată de 16 transportatori care deservesc 38 de destinații. În articol mai este scris despre faptul că aeroportul a gestionat anul trecut trei milioane de pasageri.

În ceea ce privește țara noastră, London-globe.com scrie că Moldova este una dintre cele mai sărace țări din CSI și are nevoie de asistență financiară. În mare măsura, țara noastră depinde de ajutoarele Băncii Mondiale, Fondului Mondial Internațional și ale Organizației Mondiale a Sănătății.

În ședința Parlamentului din 23 aprilie, deputații vor decide dacă vor fi plătite complet taxele în conformitate cu contractul de concesiunare a aeroportului. Sursa citată mai scrie că experții juridici sunt de părere că dacă Parlamentul va decide să rețină banii, ar fi o „încălcare gravă” a contractului. Iar refuzul de plată l-ar găsi pe Igor Dodon “încurcat” în litigiile internaționale costisitoare.

Potrivit London-globe.com audierea va avea loc la New York, iar contabilii legali și anchetatorii companiei parcurg documente complexe pentru a găsi nereguli.

“Cu toate acestea, mulți moldoveni cred că este o luptă titanică de instanță cu un singur câștigător – compania de investiții. Există temerea că Guvernul, nu doar că va suferi pierderi financiare uriașe, dar și Moldova va fi umilită pe plan internațional.”

London-globe.com mai amintește că Aeroportul Internațional Chișinău a fost cumpărat de la Avia Invest de către Nathan Rothschild printr-o companie din Insulele Channel – NR Investments. Omul de afaceri a fost „foarte impresionat de ritmul rapid de modernizare al aeroportului și de managementul acestuia”. Atunci când Rothschild, membru al imperiului bancar dinastic, a preluat aeroportul președintele Dodon a cerut încetarea concesiunii.

De altă parte, analistul economic, Cristina Petru, care scrie în „Intellinews”, susține că președintele Dodon trebuie să reclame Aeroportul pentru a-l transmite aliaților săi ruși din Kremlin. Petru este de părere că Dodon va „face totul pentru a rezilia contractul de concesiune, chiar dacă asta implică achitarea unei pierderi semnificative din bugetul de stat”. Ea a făcut referire la declarația lui Dodon conform căreia Aeroportul ar trebui „returnat statului și Republica este dispusă să negocieze cu orice investitori interesați, inclusiv Rusia.”

Sursa citată mai titrează că se crede că Igor Dodon dorește să preia controlul asupra aeroportului din Chișinău prin intermediul companiei ruse de transport Novaport, specializată în administrarea aeroporturilor regionale din întreaga CSI. London-globe.com mai scrie că Dodon va oferi Aeroportul Internațional Chișinău fratelui său Alexandru Dodon.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

CEC: Moldovenii stabiliți peste hotarele țării vor fi consultați pe subiectul deschiderii secțiilor de votare în străinătate | VIDEO

Moldovenii stabiliți peste hotarele țării vor fi consultați pe subiectul deschiderii secțiilor de votare în …