Știrea zilei

Locuitorii satului Furceni, raionul Orhei, nemulțumiți de furnizorul de apă potabilă. Administrația locală și raională vine cu soluții

De ani buni, locuitorii satului Furceni, din comuna Ivancea al raionului Orhei, sunt nemulțumiți de serviciile prestate de compania privată „Asociația Consumatorilor de Apă”, care alimentează satul cu apă potabilă. Oamenii se plâng de calitatea apei, dar și de faptul că nu există niciun control și nicio organizare a serviciilor prestate de companie. Problema a fost discutată la o adunare generală, la care au luat parte sătenii, conducerea satului și a raionului Orhei, precum și un reprezentant al Asociației Consumatorilor de Apă.

Locuitorii din satul Furceni spun că Asociația Consumatorilor de Apă își neglijează responsabilitățile și oferă servicii de proastă calitate. Potrivit unor săteni, consumatorul casnic cel mai mult resimte așa-zisa „grijă” a organizației, anume în sezonul când încep lucrările agricole și a irigarea terenurilor.

CHIRIL PROCOP, locuitor satul Furceni, consilier municipal al comunei Ivancea, raionul Orhei: Populația simte lipsa apei primăvara și vara.  – Alimentarea cu apă este proastă. Nu există ordine și nici nu a fost niciodată. Deja de 8 ani, nu avem contoare și restul. Nu există control, nu există nimic. 

Lipsa constantă a apei reprezintă doar o parte a problemei. Mult mai grav, spun sătenii, este că apa e de calitate foarte proastă. Cu doar o săptămână în urmă, Asociația Consumatorilor de Apă din Furceni a fost vizitată de reprezentanții de la Sănătate Publică. Ca urmare, specialiștii au constatat că apa din grădinițele și școalile din localitate, nu este bună de băut, iar sănătatea copiilor este în pericol.

CONSTANTIN VACARCIUC, Centrul de Sănătate Publică, Orhei: Vreau să vă informez că la punctul de control și la grădiniță s-au găsit 4-5 unități la 100 de mililitri de bacterii fecale. În acest caz, este necesară spălarea urgentă și dezinfectarea plaselor, a rezervorului și așa mai departe. Și aducerea apei la starea sanitară corespunzătoare.

Primarul localității, Boris Ochișor, s-a angajat să rezolve această problemă. Deocamdată însă, reprezentanții Asociației Consumatorilor de Apă nu interacționează cu conducerea satului. Cu toate acestea, la întâlnirea cu locuitorii, responsabilii de la asociație au fost nevoiți să ofere răspunsuri la întrebările sătenilor. Până la urmă, s-a adeverit că și Asociația Consumatorilor de Apă a efectuat analize de control al calității apei, doar că mai demult, încă vara trecută…

MIHAILA ELENIN, președintele Asociației Consumatorilor de Apă „Furceni”: Am făcut analiza apei la sfârșitul lunii august ca să fie deschisă școala și grădinița. Am plătit, tot a fost normal, analizele au venit că-s bune. Acuma s-a adresat primarul că apa este murdară și au venit alte analize că apa este murdară.

Soluția ar fi ca rețelele de alimentare cu apă să fie transferate în administrația primăriei. Mai mult decât atât, potrivit legii, atât fântânile arteziene, cât și turnurile de apă trebuie să fie gestionate de administrația locală.

BORIS OCHIȘOR, primarul comunei Ivancea, raionul Orhei:  Problema asta este de mai demult. Chiar în 2014, când a fost Curtea de Conturi la control la Primărie, au scris în act că gestiunea trebuie transmisă înapoi. Adică toate rețelele care sunt în Furceni, toate fântânile arteziene care sunt aici tot e la balanța Primăriei, adică balanța Primăriei!

Cu toate acestea, în pofida legii și a tuturor documentelor, această rețea strategică de alimentare cu apă continuă să fie gestionată de către o persoană fizică. Potrivit conducerii raionului Orhei, care include și comuna Ivancea, această rețea, trebuie, obligatoriu, fie returnată primăriei. Cu toate acestea, unor locuitori din satul Furceni, situația actuală le este convenabilă și se opun ca autoritățile locale să readucă lucrurile în conformitate cu buchia legii.

DINU ȚURCANU, președintele raionului Orhei: Lumea este dusă în eroare astăzi de către cei care conduc această asociație în prezent și această nemulțumire parțială, să spunem așa, sau într-un număr foarte neînsemnat vine ca să descurajeze inițiativele foarte constructive și foarte pozitive ale primăriei Ivancea în a gestiona ea, deja acest proces complicat de furnizare a apei, inclusiv în satul Furceni. De exemplu, în satul Ivancea, din aceeași primărie, apa este gestionată astăzi de către primărie și asemenea întrebări complicate nu există.

Primarul satului Furceni va pune în discuție problema transferului rețelelor de aprovizionare cu apă a localității la Consiliul Local, unde aceasta ar urma să fie discutată și, respectiv, soluționată.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Ministrul Educației: Se exclude varianta online pentru susținerea BAC-ului. Cum se vor desfășura pretestările?

Ministerul Educației nu a luat încă o decizie cu privire la anularea examenelor de bacalaureat. …