Știrea zilei

Locuitorii raionului Orhei: „Jos mâinile de pe „OrheiLand”. Declarăm vot de neîncredere guvernării | VIDEO

Câteva mii de cetățeni au protestat ieri pe teritoriul celui mai mare parc de distracții din țară, „OrheiLand”. Oamenii au cerut redeschiderea parcului, care potrivit lor, a fost închis abuziv de guvernare. În speranța că vor fi auziți, manifestanții au scandat „Jos Dodon”, „Jos Chicu” și „Victorie lui Ilan Șor!”. La final, locuitorii raionului Orhei au declarat vot de neîncredere Guvernului Chicu și guvernării țării pentru abuzurile și discriminarea la care sunt supuși cetățenii acestui raion.

Echipați cu măști și respectând măsurile epidemiologice, protestatarii și-au exprimat nemulțumirea față de acțiunile guvernării care spun ei, în mod abuziv le-au închis parcul de distracții, unde sunt respectate toate măsurile de prevenire a răspândirii noului virus.

Vicepreședintele Partidului Politic „ȘOR”, deputatul Marina Tauber a declarat în fața mulțimii că toate parcurile importante din lume lucrează, inclusiv în Ucraina și România, iar în Moldova – nu. Asta pentru că guvernarea are o atitudine selectivă și discriminatorie față de Orhei, unde guvernează echipa lui Ilan Șor.

MARINA TAUBER, vicepreședintele Partidului Politic „ȘOR”, deputat: „Ce vede Chicu și Dodon în parcul „OrheiLand” slăbiciunea lor, pentru că ei nu au construit nimic, ne-a adus țara noastră în criză totală. Nu au făcut nimic pentru oameni și toate promisiunile lor nu au fost îndeplinite. Ei înțeleg că victoria o să fie a noastră, iar înfrângerea a lor.”

Primarul de Orhei, Pavel Verejanu a declarat că protestul este împotriva fărădelegilor comise de guvernare împotriva copiilor. El a cerut redeschiderea „OrheiLand-ului”, pentru că spune el, acolo sunt toate condițiile de siguranță.

PAVEL VEREJANU, primarul municipiului Orhei: „Când era timpul de luptat cu acest Covid, era timpul de stopat Covid-ul, guvernarea a lăsat răspândirea acestui Covid. Astăzi, noi participăm la un joc politic fiind vizat unde parcul „OrheiLand” este vizat de domnul Chicu, unde se fac a doua oară hotărâri intenționate a Comisiei de Sănătate Publică în detrimentul poporului său.”

Conducerea raionului Orhei, a spus în fața mulțimii că populația din Orhei nu va ceda deoarece, „OrheiLand” este un vis realizat de Ilan Șor pe care guvernarea vrea să-l distrugă.

DINU ȚURCANU, președintele raionului Orhei: „Guvernarea încearcă din toată puterea și priceperea ei să distrugă acest vis și acest parc, care le stă în gât. Nu vom permite acest lucru, iar prezența dumneavoastră astăzi aici demonstrează acest fapt. Nu mor caii când vor câinii.”

TATIANA PLATON, vicepreședintele raionului Orhei: „Puterea suntem noi. Îmi pare foarte rău că au uitat că copiii an ul acesta sunt în vacanță. Îmi pare foarte rău că au uitat că copiii aceștia nu au mers anul acesta cum trebuie la școală. Acest parc nu înseamnă doar tobogane, dar acest parc înseamnă master class-uri, unde copiii se învață a desena, unde copiii se învață a dansa, a picta.”

Locuitorii raionului Orhei au declarat vot de neîncredere Guvernului Chicu și guvernării țării pentru abuzurile și discriminarea la care sunt supuși cetățenii acestui raion. O declarație în acest sens a fost citită de deputatul Marina Tauber. În document se spune că interdicțiile ce vizează „OrheiLand” nu au nimic în comun cu situația pandemică sau cu încălcarea normelor sanitare. De asemenea, se menționează că timp de două săptămâni poliția, în număr mare, la comanda directă a lui Igor Dodon și Ion Chicu, nu doar că împiedică activitatea parcului de distracții și odihna vizitatorilor, dar a trecut la intimidări și amenințări la adresa cetățenilor.

MARINA TAUBER, vicepreședintele Partidului Politic „ȘOR”, deputat: „În contextul tuturor abuzurilor comise de guvernarea Chicu-Dodon și atitudinea negativă față de orheieni, noi, locuitorii raionului Orhei anunțăm cetățenii R.M și comunitatea internațională că nu mai putem avea încredere în cei care reprezintă astăzi guvernarea R.M.”

După declarațiile Marinei Tauber, toate caruselurile și atracțiile de la „OrheiLand” au fost repuse în funcțiune în aplauzele miilor de cetățeni adunați. Totuși, polițiștii care au împânzit parcul nu a permis copiilor accesul.

„Ceea ce se întâmplă este foarte dureros. Aceștia sunt copilașii noștri, este dreptul copilului și aceste drepturi sunt încălcate. Mă doare că trăim într-o țară fără drepturi. Rog guvernarea să audă strigătul poporului.”

„Atâta timp am stat în carantină și tot nu ne dau voie. Măcar copiii să se mai distreze pentru că sărmanii nu văd nici școală și nici grădiniță.”

„Rugăm foarte mult să lase Orheiul în pace. Acest „OrheiLand” este a orheienilor.”

La protestul de la „OrheiLand” au participat peste 5000 de persoane. Deputatul Marina Tauber a declarat însă că dacă lucrurile vor continua așa, numărul manifestanților va ajunge la 100000, care deja vor protesta la Chișinău. Până la acțiunea de protest, poliția a stopat un număr mare de unități de transport la intrarea în mun. Orhei. Acțiunea a fost făcută de poliție pentru a intimida și bloca manifestația de protest a cetățenilor împotriva închiderii abuzive a parcului „OrheiLand”, a spus Marina Tauber.

Amintim că reprezentanții poliției au blocat activitatea „OrheiLand” la finele lunii iunie, făcând trimitere la o decizie a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică. De două ori vizitatorii parcului și orheienii s-au opus abuzurilor, dar ulterior poliția a blocat din nou activitatea parcului, chiar dacă acesta corespunde tuturor normelor și aici au fost luate măsuri sporite pentru protejarea sănătății vizitatorilor. Autoritățile locale din Orhei și Partidul „ȘOR” califică interdicțiile drept politice și abuzive.

  •  
  •  
  • 1
  •  

Citește și

Scăldat cu final tragic: Două persoane, găsite moarte în apele bazinelor acvatice

Au mers la scăldat, iar consecințele au fost fatale. Două persoane au decedat pe parcursul …