Știrea zilei

LIVE | Protest la Curtea de Apel Cahul „împotriva abuzurilor” în dosarul lui Ilan Șor. Marina Tauber: „Judecătorii nu permit jurnaliștilor să filmeze, iar oamenii nu sunt lăsați să protesteze pașnic”

Mai mulți simpatizanți ai Partidului „ȘOR” au venit astăzi la Curtea de Apel Cahul pentru a cere un proces echitabil pentru Ilan Șor, dar și ca ședințele să fie publice, așa cum s-a promis. Manifestanții s-au adunat în fața instanței în contextul în care pentru astăzi a fost anunțată continuarea ședinței de judecată întreruptă luni. Cetățenii se declară nemulțumiți pentru faptul că deși, după mai multe solicitări ale avocaților lui Ilan Șor, instanța a aprobat caracterul public al ședințelor, judecătorii au interzis accesul camerelor video, scrie ziarulnational.md.

Update / Completul de judecată, în frunte cu judecătorul Victor Movilă, susține că nu va relua ședința până când reprezentanții presei nu vor deconecta camerele de luat vederi. De partea cealaltă, deputata Marina Tauber susține că presa trebuie să cunoască ce se va întâmpla la ședință.

UPDATE // Completul de judecată s-a retras din sala de ședințe. Judecătorii au spus că vor relua ședința doar atunci când reprezentanții presei nu vor închide camerele. Marian Tauber a îndemnat jurnaliștii să rămână în sală, deoarece asupra judecătorilor s-au făcut presiuni mari din partea lui Igor Dodon. „Noi ne dorim un proces transparent”, a spus Tauber.

UPDATE // Marina Tauber a intrat în sala de ședințe și a solicitat instanței să dea posibilitatea mass-mediei să filmeze. Președintele completului de judecată a menționat că nu se permite de filmat.

De asemenea, oamenii cer justiție corectă în dosarul lui Ilan Șor și ca adevărații vinovați ai jafului bancar să nu fie eliberați din penitenciare, așa cum se întâmplă în ultimul timp. „Cerem proces transparent!”, „Stimați judecători, serviți-vă poporul, nu pe Dodon!”, „Ați promis ședințe de judecată transparente! Țineți-vă de cuvânt!”, „Dodon, i-ați labele de pe Ilan!”, „Ilan Șor, poporul este alături de tine!”, „Dodon – Dictator!”, „Dodon la pușcărie!”, „Vrem dreptate pentru Ilan Șor!”, sunt o parte din mesajele transmise de manifestanți. Aceștia cred că dosarul are un substrat politic, la comanda președintelui Igor Dodon, care nu permite accesul publicului la ședință pentru a ascunde adevărul.

La acțiune participă și deputatul Marina Tauber, dar și primarul și președintele raionului Orhei, care de asemenea își manifestă sprijinul pentru Ilan Șor și cer un proces transparent. În opinia acestora, presiunile asupra lui Ilan Șor sunt de natură strict politică, scopul lui Igor Dodon fiind de a-și elimina unul din cei mai importanți oponenți politici.

Amintim că deși anterior s-a decis că ședințele pe dosarul lui Ilan Șor, la solicitarea acestuia, să fie publice, luni, magistrații au interzis accesul camerelor de luat vederi ale presei din sala de judecată. În plus, judecătorii resping solicitarea motivată a avocaților de a li se acorda timp să ia cunoștințele cu materialele cauzei.

Anterior, Ilan Șor a reclamat că instanța de la Cahul este supusă presiunilor din partea unor demnitari din anturajul lui Igor Dodon. Fostul consilier pe probleme juridice al lui Dodon, Maxim Lebedinschi, a fost surprins într-o discuție informală cu Ruslan Petrov, președintele Curții de Apel Cahul.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Protest cu autocare la Chișinău | VIDEO

Protest cu autocare la Chișinău. De această dată, protestează transportatorii internaționali, care cer să le …