Știrea zilei

Lista doritorilor de a ocupa fotoliul de primar al Capitalei, tot mai mare | VIDEO update

Astăzi a fost ultima zi în care doritorii de a intra în cursa electorală au avut posibilitatea să depună actele pentru înregistrarea  la funcția de primar sau consilier local. Și la  Comisia Electorală de Circumscripţie Chişinău a fost mare forfotă – candidații care au lăsat acest exercițiu pentru ultima zi și-au depus documentele. Totodată, Comisia Electorală Centrală atrage atenția candidaţilor înregistraţi la funcția de consilier local și/sau la funcția de primar, care cad sub incidenţa prevederilor art. 13 alin. 3 din Codul electoral, să-şi suspende activitatea în funcţia pe care o deţin.

Astfel, în ultima zi în care o mai putea face, conform legislației, deputatul democrat Vladimir Cebotari a depus, documentele pentru înregistrarea în calitate de candidat pentru funcţia de primar general al Chişinăului din partea PDM.  De asemenea, Partidul Democrat a prezentat și lista candidaţilor pentru Consiliul municipal, iar lansarea oficială a echipei va fi organizată în  următoarele zile.

La Comisia Electorală de Circumscripţie Chişinău  au venit pentru a depune actele și cei de la Partidul Nostru. Candidatul formațiunii la funcția de primar al Capitalei este Ivan Diacov, care nu  este, însă, membru de partid.

La o zi de la anunțul privind părăsirea fracțiunii parlamentare a Platformei DA, Octavian Țîcu și-a depus actele pentru fotoliul de edil al capitalei. Acesta va candida din partea Partidului Unității  Naționale.  Țîcu spune că până a lua această decizie a negociat cu mai multe partide.

Aceeași procedură a urmat-o și fostul ministru al Apararii, Vitalie Marinuta, din partea Partidului  Verde Ecologist, care, de asemenea aspiră la șefia capitalei.

În cursă va intra și Președintele Partidului Popular Românesc, Vlad Țurcanu. Joi, acesta a adus  pachetul necesar de documente la Comisia Electorală de Circumscripţie Chişinău.

S-a decis să revină la cârma capitalei și fostul edil, Dorin Chirtoacă, candidatul desemnat al Partidului Liberal la funcția de primar general al municipiului Chișinău.

Vrea să revină la primărie și fostul primar interimar, Ruslan Codreanu, care anunță că este  candidat independent și a adunat cele zece mii de semnături necesare pentru a fi înscris în cursă.

Pe ultima sută de metri a reușit să depună actele și Andrei Năstase, candidatul desemnat al Blocului ACUM la funcția de primar general al municipiului Chișinău. Ministrul de Interne mers azi  la Consiliul Electoral de Circumscripție pentru a solicita înregistrarea în cursa electorală.

Năstase va trebui, însă să renunțe la fotoliul de ministru la MAI, ca, dealtfel, toți concurenții electorali care cad sub incidența prevederilor art. 13 alin. 3, care vor fi obligați  trebuie să-și  suspende activitatea în funcția pe care o dețin.

CEC atarge atenția că din momentul înregistrării lor în calitate de concurenţi electorali, îşi suspendă activitatea persoanele care, în virtutea funcţiei pe care o deţin, nu au dreptul să fie membri ai partidelor sau ai altor organizaţii social-politice, precum şi persoanele cu înaltă funcţie de răspundere: a) viceprim-miniştrii, miniştrii şi viceminiştrii, membrii din oficiu ai Guvernului; b) conducătorii autorităţilor publice centrale; c) preşedinţii şi vicepreşedinţii raioanelor; d) primarii şi  viceprimarii; dar și e) pretorii şi vicepretorii.

Potrivit Comisiei Electorale de Circumscripţie Chişinău, la ziua de astăzi, sunt 7 candidați  înregistrați iar alți 14 au depus actele pentru a fi înscriși în cursa electorală.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

„Controversat și fără consens”. Comisia de la Veneția critică modul în care au fost numiți patru membri CSM

Comisia de la Veneția a venit cu o reacție la numirea a patru membri ai Consiliului …