Știrea zilei

Analist politic: ”ACUM” – comportament cinic, mesaj populist | VIDEO

”Liniște” în viața politică de la noi. La o zi după negocierile eșuate cu șeful statului, formațiunile care au intrat în Parlament nu se grăbesc să înceapă discuții bilaterale, în vederea creării unei majorități parlamentare. Asta, deși, potrivit legii, mai au la dispoziție mai puțin de trei luni, pentru a evita dizolvarea legislativului și organizarea alegerilor anticipate. Între timp, analiștii comentează comportamentul politicienilor. Cele mai multe obiecții vin la adresa așa numitului Bloc Politic „ACUM” care, spun experții, ar lansa declarații populiste și care se manifestă într-un mod imatur și iresponsabil.

Deși anterior declarau că nu au nevoie de funcții, liderii Blocul „ACUM DA și PAS” Andrei Năstase și Maia Sandu și-au schimbat macazul. Aceștia își împart, echitabil, poziții de rang înalt între ei. Faptul că unul se vede speaker, iar altul prim-ministru, propuneri vociferate în cadrul discuțiilor cu șeful statului, este de-a dreptul ironic, spun analiștii politici.

”A părut destul de ridicol faptul că așa-numitul bloc ACUM nu dispune de o majoritate parlamentară. Un mod de a pune carul înaintea boilor și este un mod al blocului de a răspunde criticilor care s-au lansat în ultimul timp și care au vizat faptul că ACUM nu prea dorește puterea, vrea să stea în opoziție. ”, a spus CORNELIU CIUREA analist politic.

În context, Ciurea cataloghează propunerile bloculu politic „ACUM” drept populiste și ireale, întrucât Sandu și Năstase încearcă doar să se apere de valul de critici venite la adresa lor în ultima perioadă, din cauza cărora se simt jenați.

 ”Vin cu aceste invenții, găselnițe, care transmit un mesaj propriilor alegători, dar care nu au niciun substrat real. Sunt populiste pentru că sunt adresate poporului, dar sunt și irealiste, pentru că ACUM nu își dorește pentru moment preluarea guvernării, dar nici nu poate face acest lucru.”, a mai menționat CORNELIU CIUREA analist politic.

Potrivit analistului politic, despre un comportament imatur al așa-numitei formațiuni pro-europene ar vorbi și cei din afară.

”În realitate, eu cred că, atât europenii, cât și americanii au înțeles că, pentru moment, ACUM (DA ȘI PAS) nu este o formațiune gata de a intra în hora guvernării. Sunt foarte mulți politicieni novici, amatori, care au nevoie de a se acomoda.”, a declarat CORNELIU CIUREA analist politic.

Deși acuză celelalte blocuri de interes pentru alegeri anticipate, nu face decât să paseze propriile eșecuri. Asta declară expertul în politică, Corneliu Ciurea, care spune că, de fapt, modul în care acționează blocul „ACUM” este destul de provocator și ar putea, la un moment dat condiționa alegerile anticipate.

”ACUM își îngăduie luxul să se comporte iresponsabil, pentru că povara guvernării, cea a creării unei coaliții a fost transmisă, în exclusivitate celorlalte partide politice. Cei din ACUM stau pur și simplu în opoziție: acuză și urmăresc ceea ce se întâmplă.” , a mai adăugat CORNELIU CIUREA analist politic.

Expertul spune că „ACUM” în continuare va evita orice invitație în vedrea creării unei majorități parlamentare, fapt confirmat, telefonic, chiar de vicepreședintele PPDA Alexandru Slusari.

” Eu, deocamdată, nu văd de ce noi ar trebui să mergem a doua oară la Dodon. Dar, repet, până la 2 aprilie mai este timp.  Au rămas doar 5 zile. Și care-i problema? În 5 zile se pot întâmpla multe.” a menționat ALEXANDRU SLUSARI vicepreședinte PPDA.

Deși în curând va avea loc cea de-a doua întrunire cu șeful statului, nu se știe ce acțiuni concrete întreprind fracțiunile în aceste zile în vederea discuțiilor între ele. În acest context, democrații nu ne-au răspuns la telefon, iar socialiștii au spus că vor merge la întâlnire pe 2 aprilie.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Curtea Constituțională a răspuns la solicitarea deputaților privind alegerile parlamentare anticipate | VIDEO

Magistrații constituționali au decis. Alegerile parlamentare nu pot fi organizate în aceeași zi cu cele …