Știrea zilei

Legume cu nivel înalt de nitrați, în magazinele din Chișinău | VIDEO Update

Atenție la legumele pe care le cumpărați! Dovleceii, varza nouă, cartofii și ceapa din supermarketuri – sunt produsele cu cel mai mare nivel de nitrați. Cel puțin asta arată o expertiză de laborator, realizată de Agenția Naţională pentru Sănătate Publică în cadrul inițiativei „Alege sănătos”.

Expertizei au fost supuse 30 de probe de legume: varză nouă, dovlecei, roșii, ceapă, castraveți și cartofi noi din cinci rețele de supermarketuri din Chișinău. S-a stabilit că, din totalul de probe prelevate, în 10 concentraţia de nitraţi depășește limitele maxime admisibile. Mai exact, în toate probele de dovlecei, în patru probe de varză şi în câte o probă de cartofi noi şi ceapă s-au depistat neconformităţi.

Astfel, potrivit analizei, cel mai mare conţinut de nitrați îl au dovleceii, unde cantitatea nitraților depășește concentrația maximă admisibilă cu peste 120 la sută. De asemenea, în varza nouă, cantitatea de nitrați era mai mare cu 95 la sută, iar în cazul cartofilor noi – cu peste 25 de procente. Totodată, cele mai mari abateri de la norma s-au înregistrat în ceapă, unde concentraţia nitraţilor cu 169 la sută. Mai puțin dăunătoare s-au dovedit a fi roșiile și castraveții, cu o valoarea admisibilă a nitraților, care nu sunt periculoși organismului.

Solicitată de noi, vicedirectorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Ela Malai ne-a declarat că instituția desfășoară cu regularitate controale în piețele și magazinele din țară, pentru a verifica calitatea produselor. Pentru a declanșa o anchetă, ANSA așteaptă de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică mai multe date, pentru a afla, cel puțin, din care magazine au fost preluate legumele pentru expertiză. În cazul dacă informația se va confirma, lotul de legume va fi  scos din comerț, a menționat funcționara.

Nitraţii sunt săruri ale acidului azotic, necesare plantelor pentru dezvoltare. Plantele iau însă din sol mai mulţi nitraţi decât este necesar. Legumele care conţin nitraţi devin nocive pentru organismul uman, atunci când sunt consumate în cantităţi mai mari. Efectele ingerării unei cantități de nitrați peste limita admisă poate provoca intoxicație, hipertensiune, cefalee, tulburări grave ale metabolismului, disfuncții ale sistemului circulator și ale glandelor tiroide și chiar cancer. Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, limita admisibilă a nitraţilor pe zi este de 3,7 miligrame la 1 kilogram al masei corporale. Studiile arată că din aportul total de nitraţi, concentraţi în organism, 70 la sută este reprezentat de consumul de fructe şi legume, 21 de procente – de apa contaminată, iar restul – de consumul de carne şi produsele din carne.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Încă 12 persoane au pierdut lupta cu virusul COVID-19, iar alte 295 de persoane au fost testate pozitiv la coronavirus | VIDEO

Încă 12 persoane au pierdut lupta cu virusul COVID-19 în ultimele 24 de ore. Este …