Știrea zilei

Legea Procuraturii, votată cu grave abateri | VIDEO

Deputații au votat, în prima lectură, legea privind numirea procurorului general. Proiectul a stârnit un val de critici atât din partea deputaților majorității parlamentare, cât și a celor din opoziție. Inițiativa, venită din partea ministerului Justiției, prevede anularea procedurii privind detectorul de minciuni, dar nu a primit nici avizul Comisiei de la Veneția. Printre altele, candidatul va trece tocmai prin 3 comisii formate din 15 membri, toți numiți de ministrul Justiției.

Legea procuraturii a stârnit critici atât din partea deputaților majorității parlamentare, cât și  a celor din opoziție.

DENIS ULANOV deputat, Partidul Politic ”ȘOR”: „Sunteți desemnată ministru pe criterii politice și vorbiți des despre neimplicarea politică a procurorului general. Mă scuzați, doamnă ministru, dar cum poate fi numit un procuror neimplicat politic și desemnat de ministerul Justiției, dacă singur  ministrul este numit pe criteriu  politic. Vă auziți ce spuneți?”

IGOR VREMEA deputat PDM: „Pentru ce este necesar acest filtru, dacă vedem că în această comisie, pe care ministrul o constituie, sau o numește, o desemnează, de drept iarăși apare ministrul Justiției.”

OLESEA STAMATE ministrul Justiției: „Deocamdată, CSP nu a demonstrat că poate să facă ordine în sistem, de unul  singur.”

LILIAN CARP deputat, fracțiunea PAS: „E clar că toate aceste filtre, comisii nu corespunde standardelor moldovenești când vine bojica și spune cine trebuie să fie procuror.”

Legea mai prevede și anularea testului la poligraf și nu prevede nici surse pentru  expertul care urmează să-și spună cuvântul în legătură cu candidatul selectat.

OLESEA STAMATE ministrul Justiției: „În acest context, urmează să identificăm surse – fie din bugetul național pentru a achita serviciile acestui expert, fie să solicităm concursul partenerilor de dezvoltare  care să poată finanța această poziție.”

MARIA CIOBANU  deputat, fracțiunea PAS: „Doamnă ministru, nu credeți că în acest proiect de lege ar trebui să fie prevăzut ca  la interviul candidatului, obligatoriu să fie și asistența tehnică a poligrafului?”

OLESEA STAMATE ministrul Justiției: „Avem în acest sens o hotărâre a CC care a declarat neconstituționale prevederile legii cu privire la detectarea cu privire la detectorul simulat, poligraf și legea cu privire la autoritatea națională de integritate, ori acest poligraf ar putea fi utilizat  doar cu titlu de recomandare.”

MARINA TAUBER vicepreședintele Partidului Politic ”ȘOR”, deputat: „Nu știu despre ce depolitizare dvs. vorbiți astăzi și am impresia că astăzi într-un fel vă împărtășiți cine este mai mare șef asupra acestei inițiative legislative sau, mai  bine spus, asupra procuraturii și procurorului.”

VLADIMIR CEBOTARI deputat, fracțiunea PDM: „Tot ce se produce prin această lege este o antireformă de fapt. Această lege este   una anticonstituțională. Știți foarte bine că această lege vine să taie din independența procuraturii, să taie din competențele CSP. Nu faceți decât să o subordonați această instituție cum nu a fost subordonată niciodată. Mutați filtrul la Ministerul Justiției. Unde este separarea puterilor în stat?”

Legea procuraturii prevede că alegerea procurorului general se va face în urma unui filtru din 3 comisii. Procurorul trebuie să dețină un stagiu de 5 ani în funcție de procuror sau 8 ani de avocatură. Să aibă o reputație bună și să nu fie implicat în acte de corupție.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

No Comment. 21 de tei tineri au fost tăiați pe str. A. Pușkin din Capitală, în apropiere se amenajează o parcare | VIDEO