Știrea zilei

Legăturile „nevăzute” ale Președinției lui Dodon cu CSJ

Președintele Igor Dodon își camuflează cu grijă legăturile prin care poate influența, atunci când are nevoie, unele hotărâri ale Curții Supreme de Justiție (CSJ). Dodon ar putea controla „actul justiției” de la CSJ prin membrii aparatului său de la Președinție, foști angajați ai înaltei instanțe. Se pare că responsabil de relațiile „strategice” Președinție-CSJ să fie Petru Vasilică, șeful-adjunct al Direcției Juridice din cadrul Președinției.

Acesta a fost numit în funcție la sfârșitul anului trecut și este cunoscut pentru „capacitățile speciale” de a media mișmașurile în justiție.

„Parașutat” la Președinție

Presa a scris că Petru Vasilică, fostul șef al Direcției evidență și documentare civilă din cadrul Curții Supreme de Justiție, a fost angajat la Președinția Republicii Moldova la 2 decembrie 2019. Acestuia i-a fost încredințată funcția de șef adjunct al Direcției Juridice. Cunoscătorii spun că venirea lui Vasilică, ca fost angajat al CSJ, nu a fost deloc întâmplătoare. Petru Vasilică ar putea face parte din configurația relațiilor pe domeniul justiției construită cu migală de președintele Dodon.
Vasilică, traficant de influență la CSJ

Portalul deschide.md a publicat recent o investigație despre candidații la funcții de membri ai CSM, unde ca persoană cu legături serioase în CSJ apare numele lui Petru Vasilică. Potrivit jurnaliștilor de investigație, numele lui Vasilică face parte din lista persoanelor care se implică în luptele de interese pe justiție.

„În cadrul anturajului lui Dodon, gruparea Brînză-Platon este legată prin relații de vasalitate cu Vasilică Petru și Mihai Poalelungi. Despre Vasilică Petru se vehiculează că, până la instaurarea regimului Plahotniuc, dar și pe timpul acestuia, era unul dintre cei mai abilitați traficanți de influență la CSJ”, menționau jurnaliștii de investigație.

Dodon, avocatul judecătorilor CSJ

Interesele lui Igor Dodon față de soarta Curții Supreme de Justiție și mai ales a judecătorilor de la această instanță este demonstrat și de reacția lui bolnăvicioasă la tentativele fostului Guvern PSRM-ACUM de a reforma CSJ și de a trece printr-un filtru de integritate și profesionalism judecătorii de la această instanță.

Mai exact, reforma propusă de Maia Sandu presupunea reducerea unor competențe ale CSJ în judecarea anumitor cauze, reducerea numărului de judecători de la 33 la 17 și evaluarea tuturor judecătorilor de la această instanță de către o comisie specială, din care să facă parte și experți internaționali – foști procurori și judecători din țările UE.
După ce Dodon a participat la conferința la care a fost anunțată reforma respectivă, la scurt timp și-a revizuit susținerea pentru aceasta. În special el se declara împotriva a ceea ce-i „doare” cel mai mult pe judecători – evaluarea externă.

timpul.md

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Uniunea Europeană va acorda Moldovei 30 de milioane de euro | VIDEO

Uniunea Europeană va acorda Moldovei 30 de milioane de euro din ce-a de-a doua tranșă …