Știrea zilei

Leancă, Drăguțanu, Candu și Arapu ar putea fi urmăriți penal | VIDEO

Ex-premierul Iurie Leancă, fostul guvernator al Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu, ex-președintele Parlamentului, actualul deputat, Andrian Candu și fostul ministru al Finanțelor, Anatol Arapu ar putea fi urmăriți penal în dosarul fraudei bancare. Comisia parlamentară de anchetă privind furtul miliardului solicită Procuraturii Generale să pornească urmărirea penală în cazul celor patru, pentru „neglijență în serviciu”. Anunțul a fost făcut de președintele comisiei, deputatul Alexandru Slusari. Solicitarea încă nu a ajuns pe masa procurorilor, iar demnitarii vizați n-au fost de găsit pentru comentarii.

Comisia de anchetă privind elucidarea circumstanțelor devalizării sistemului bancar a constatat că, după ce Guvernul a decis acordarea garanțiilor de stat pentru creditele de urgenţă în valoare de 9,5 miliarde de lei, oferite de BNM, cele trei bănci au activat fără a dispune de o administrare specială de stat și, astfel, au sustras sume colosale din sistemul bancar moldovenesc, a scris Alexandru Slusari pe Facebook.

Potrivit aceleiași surse, conducerea Executivului și a Băncii Naționale au acționat în acea perioadă cel puțin cu neglijență crasă în serviciu, neasigurând control asupra BEM, Unibanc și Banca Socială imediat după acordarea garanților de stat. Bazându-se pe aceste concluzii, comisia a solicitat pornirea urmăririi penale a lui Iurie Leancă, Dorin Drăguțan, Adrian Candu și Anatol Arapu .

Ofițerul de presă al Procuraturii Generale, Maria Vieru ne-a declarat că pe adresa instituției n-a ajuns, deocamdată, solicitarea comisiei parlamentare. Am încercat să obținem reacții de la cei patru foști demnitari de stat, acuzați de neglijență în serviciu, însă, niciunul n-a fost de găsit.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Blocul ACUM a depus o moțiune simplă împotriva ministrului Apărării. Se bazează pe o înregistrare video

Blocul ACUM a depus o moțiune simplă împotriva ministrului Apărării Victor Gaiciuc. Moțiunea deputaților ACUM …