Știrea zilei

La Orhei, tot mai mulți tineri revin de peste hotare și își deschid propriile afaceri | VIDEO

În municipiul Orhei tot mai multe familii revin la baștină. După 5 ani grei de muncă peste hotare, departe de casă, copii și rude, Familia Gospodărenco din municipiul Orhei, a decis să se întoarcă. Și-au deschis o mică afacere în oraș, ceea care le-a îmbunătățit viața și i-a făcut mai fericiți. Autoritățile locale din Orhei susțin că încurajează revenirea celor plecați peste hotare și creează condiții maxime pentru ca oamenii să poată și să vrea să revină acasă.

După o perioadă în care au bătătorit pământ străin și au fost departe de oamenii dragi, au decis să revină acasă, pe pământul natal. Astfel, reîntorcându-se, familia Gospodărenco din municipiul Orhei și-a deschis o mică afacere, care i-a făcut să simtă că și acasă e posibil.

VICTORIA GOSPODĂRENCO, administrator: Suntem în general reîntorși, familia noastră, de peste hotare și anume din Rusia. Peste hotare a fost greu, că eram despărțiți de rude, de persoanele apropiate, de frați, surori, părinți, chiar și copii, am avut perioade când eram despărțiți de fetița mai mare. Acuma avem deja trei fete și suntem alături de ele, acasă.

Chiar dacă banii familiei au fost prea puțini, dorința de a-și deschide propria afacere i-a făcut să treacă de orice obstacol.

VICTORIA GOSPODĂRENCO, administrator: Suntem prestatori de serviciul curățenie, tot ce ține de domeniul curățeniei. Adică, începând de la curățenia generală profundă în casă, curățenia după constructor, spălarea geamurilor, spălarea fațadelor, curățarea chimică a mobilierului, a covoarelor. Am muncit foarte mult, chiar cu copii mici, nopțile nu am dormit.

Pentru că serviciile pe care le prestează sunt cam complicate, Victoria spune că se străduiește să facă condiții comode pentru fiecare, iar angajații sunt mulțumiți că au un post de muncă acasă, alături de familie.

INGA BUNICI, angajată: Venim, ștergem praful, aspirăm, dacă este nevoie spălăm chiar și vase, mutăm mobilă, tot ce ține de curățenie. Avem unde lucra, unde câștiga un ban pentru a ședea acasă.

Este foarte important ca toți cei plecați să revină acasă. Și de la vorbe – la fapte: în Orhei funcționează programul inițiat de fostul primar, Ilan Șor, ”Moldova e casa mea”, datorită cărui moldovenii din Orhei, întorși de peste hotare, după depunerea unei cereri, beneficiază de un ajutorul financiar unic în mărime de 10 mii lei. Timp de un an de la data înregistrării repatriaților în Registru, aceștia primesc câte o sută de lei compensație pentru cheltuielile în transportul urban în raza municipiului Orhei. La fel, ei beneficiază și de alte facilități fiscale, inclusiv compensații la achitarea serviciilor comunale în perioada rece a anului, stabilit în mărime de 300 de lei lunar pentru o familie.

PAVEL VEREJANU, primarul municipiului Orhei: Suntem alături de conaționalii noștri, care au revenit la baștină și, după mine, dăm un exemplu pentru o țară întreagă ca să fie receptivi la conaționalii noștri, fiindcă este și important ca cineva să-i aștepte aici, acasă.

Precizăm că, raionul Orhei este lider la dezvoltarea economică, dar și la numărul de salariați. Un studiu realizat de către Biroul Național de Statistică arată că în regiune sunt înregistrate cele mai multe întreprinderi, cei mai mulți angajați și cel mai mare salariu mediu, în comparație cu celelalte raioane ale țării.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Ion Chicu: Este clar că maxi-taxi-urile nu mai au ce căuta în Chișinău

Ion Chicu este de părere că maxi-taxi-urile trebuie să dispară de pe străzile capitalei. Declarația …