Știrea zilei

La baza calcului populației se află Recensământul din perioada sovietică | VIDEO update

Drept bază pentru calculul populației stabile sunt rezultatele Recensământului populației din anul 1989. Acesta este răspunsul Biroului Național de Statistică oferit Comisiei Electorale Centrale în legătură cu datele legate de numărul populației și numărul total al alegătorilor din Republica Moldova. Informația a fost făcută publică de către secretarul CEC, Maxim Lebedinschi, la un post privat de televiziune.

Potrivit secretarului CEC, autoritatea electorală a solicitat informații referitor la diferențele legate de numărul populației și numărul alegătorilor de la Biroul Național de Statistică. În răspuns se spune că populația stabilă include persoanele care au domiciliul stabil pe teritoriul țării sau al unității administrativ-teritoriale, iar la baza calculării populației stabile au stat rezultatele Recensământului din anul 1989 și a celui din 2004.

Referindu-se la moldovenii plecați din țară, Lebedinschi a menționat că, dacă aceștia nu s-au stabilit cu domiciliul permanent peste hotare, ei au posibilitatea să vină acasă și să voteze la secția de votare, deoarece continuă să existe în listele electorale. Totodată, el a ținut să explice faptul că, atât timp cât informațiile despre persoanele decedate nu sunt transmise de autoritatea publică locală către Agenția Servicii Publice, cetățeanul va exista în continuare în Registrul de stat al populației.

Potrivit CEC, numărul total de alegători înscriși în Registrul de stat al alegătorilor este de 3 285 894 de persoane. Din numărul total, 2 818 228 de cetățeni cu drept de vot sunt atribuiți pe unități administrativ-teritoriale de nivelul al II-a. Diferența cuprinde persoanele care au cetățenia Republicii Moldova, dar nu au înregistrare la domiciliu sau reședință, inclusiv cei care au emigrat legal peste hotare, dar și cetățenii cu drept de vot, care au domiciliul înregistrat în unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Peste 10.700 de cupluri au divorțat. Cele mai predispuse au fost căsniciile cu perioada de până la cinci ani

Peste 10.700 de cupluri au divorțat în 2019. Cel puțin asta arată datele Biroul Național …