Știrea zilei

Jurnaliștii, în vizită la Președinție | VIDEO

Deși Igor Dodon este plecat în Federația Rusă, reprezentanții instituțiilor mass-media au fost invitați astăzi să viziteze sediul Președinției pentru a vedea clădirea renovată care a fost devastată, în timpul protestelor din 7 aprilie, 2009. Jurnaliștii au fost întâlniți de către purtătorul de cuvânt al președintelui și de către ghidul edificiului, Ernest Vardanean.

Jurnaliștii au efectuat o excursie prin sălile de ședință ale instituției prezidențiale, inclusiv, în sala mare, acolo unde la data de 27 august 1991 a fost adoptată Declarația de Independență a Republicii Moldova. Sala nu a necesitat reparație, deoarece în timpul evenimentelor din 7 aprilie 2009 nu a fost afectată. Încăperea are aproape 700 de scaune care sunt așezate în amfiteatru, iar de acum încolo aici vor fi organizate evenimente cu caracter cultural și științific.

”În sala aceasta nu s-a schimbat absolut nimic. A rămas aceeași mobilă care a fost instalată în 1987, microfoanele nu funcționează, dar o să fie reparate. Ideea renovării a fost de a păstra spiritul acestor ani, spiritul primului parlament. ” a spus ERNEST VARDANIAN, ghidul președinției.

Mai apoi am mers și în biblioteca prezidențială, care a fost deschisă încă în timpul președenției lui Vladimir Voronin.

”Are două nivele. La nivelul doi sunt dulapuri cu cărți mai simple ca în orice bibliotecă, iar la nivelul unu sunt ediții mai frumoase care au fost dăruite ca cadouri diferitor președinți.” a spus ERNEST VARDANIAN, ghidul președinției .

Ulterior, presa a fost condusă și în sala mică de ședințe, acolo unde au loc întrevederile oficiale.

”Deja au fost două întrevederi cu diplomații, o întrevedere cu un șef mass media din Republica Moldova și au loc alte ședințe, alte întrevederi reieșind din situația din necesități. Acesta este fotoliu președintelui vă rog să nu mă întrebați nimic ce ține de partea financiară, cât costă, cât a costat , cât va costa pentru că habar nu am.”a mai declarat ERNEST VARDANIAN, ghidul președinției.

Iar mai apoi, am mers și în biroul președintelui, chiar dacă stăpânul nu era acasă, fiind plecat la Moscova.

”Acolo, sub geam se află copia sabiei lui Ștefan cel Mare, diferite atribute ale bisericii ortodoxe, inclusiv de pe muntele Athos. Cum vedeți, este un birou spațios.” a spus ERNEST VARDANIAN, ghidul președinției.

De asemenea, jurnaliștii au putut vedea și unde șeful statului decorează personalitățile marcante ale țării. Amintim că în urma violențelor din șapte aprilie 2009, cel mai mult au fost afectate parterul și primul etaj al clădirii. Cu ajutorul turcilor, Președinția a fost renovată, iar lucrările s-au finalizat în toamna anului trecut, costând șapte milioane de euro.

Anterior, într-un interviu acordat, în exclusivitate, postului nostru TV, președintele PCRM, Vladimir Voronin, a declarat că realizarea proiectului de reconstrucție a clădirii președinției s-ar fi făcut cu încălcări, iar lista lucrărilor prestate nu ar corespunde cu devizul de cheltuieli. Astfel de semne de întrebare au apărut și în alte surse mass media și au fost abordate inclusiv și de societatea civilă.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Vremea caniculară a înlocuit ploile: Cer variabil și temperaturi de până la 33 de grade Celsius

Serviciul Hidrometeorologic de Stat prognozează pentru astăzi, cer variabil pe întreg teritoriul țării, și maxime …