Știrea zilei

Jurnalist britanic despre Aeroportul Chișinău: promisa dezoligarhizare să nu se transforme în „dodonizare” | VIDEO

”Atacurile directe și mai voalate ale președintelui Igor Dodon și Guvernului de la Chișinău asupra companiei care a preluat contractul de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău, provoacă tot mai multe îngrijorări în mediul diplomatic, dar și în cel al investitorilor străini, iar toți mai mulți își pun întrebarea dacă promisiunile de „dezoligarhizare” a Republicii Moldova nu se vor transforma, de fapt, în „dodonizare””. Așa își începe articolul din prestigioasa publicație Intellinews cunoscutul jurnalist britanic Will Nicoll. El face referire la influența tot mai mare a lui Igor Dodon nu doar în politică, dar și în  economie.

Autorul amintește că în luna iunie Partidul Socialiștilor și Blocul Acum au creat o coaliție de guvernare care „a fost întâmpinată cu optimism prudent” la Bruxelles. ”Însă, în decurs de doar câteva luni apar tot mai multe semne de întrebare, mai ales după ce Igor Dodon, în calitatea sa de președinte, cu aliați și parteneri comerciali controversați, își reînnoiește atacurile asupra proprietarului străin al singurului aeroport internațional al țării, în timp ce Maia Sandu, acum  prim-ministru al Moldovei, păstrează tăcerea”, scrie jurnalistul britanic.

El menționează că scandalul legat de Aeroportul Internațional Chișinău provoacă îngrijorare nu doar în sectorul privat, dar și al mediului diplomatic. „O sursă familiarizată cu transferul concesiunii a confirmat că investiția străină directă este conformă cu cea prezentată Guvernului în momentul finalizării tranzacției. Acordul a fost susținut inițial de Maia Sandu, dar, după ce a stârnit mânia lui  Dodon, ea pare să-și fi schimbat poziția”, menționează jurnalistul britanic.

În acest context, atitudinea față de investitorii străini este foarte periculoasă pentru Moldova, o țară cu o inflație în creștere, lovită de migrație și de șomaj, în care investițiile străine sunt și așa în scădere, notează autorul.

În plus, el amintește că NRI Invest, care a achiziționat 95 la sută din acțiuni, și-a anunțat intenția de a investi în Aeroport doar până la sfârșitul acestui an aproape 80 de milioane de dolari, ceea ce ar reprezenta un sfert din toate investițiile și suportul financiar extern al Republicii Moldova pentru 2019. În plus, el menționează că Nathaniel Rothschild, care controlează NRI Invest și asociații săi dețin un capital mai mare decât bugetul Moldovei, astfel încât, un eventual proces de judecată  internațional ar defavoriza țara.

Jurnalistul concluzionează că economia și imaginea Moldovei vor avea de pierdut în cazul în care NRI Invest se retrage de la Aeroportul Internațional Chișinău, iar persoanele vinovate de aceasta vor avea de pierdut. „Dodon va fi criticat la nivel internațional, în timp ce, premierul Maia Sandu trebuie să fie judecată pentru complicitate din cauza tăcerii sale”, se menționează la sfârșitul trebuie să fie judecată pentru complicitate din cauza tăcerii sale”, se menționează la sfârșitul  articolului.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

„Controversat și fără consens”. Comisia de la Veneția critică modul în care au fost numiți patru membri CSM

Comisia de la Veneția a venit cu o reacție la numirea a patru membri ai Consiliului …