Știrea zilei

Jurist: Guvernul Sandu dă dovadă de nihilism și agramație totală în domeniul juridic | VIDEO

Guvernul Sandu a dat dovadă de nihilism și agramație totală în domeniul juridic. Declarația îi aparține juristului Teodor Cârnaț, în contextul abrogării celor 4 hotărâri de guvern privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău. Potrivit lui, Moldova ar putea fi condamnată la CEDO pentru încălcarea dreptului la proprietate, iar moldovenii vor fi obligați să achite sute de milioane de euro. Deocamdată nu am reușit să obținem o reacție de la serviciul de presă al Guvernului pe marginea declarațiilor.

Teo Cârnaț spune că se arată surprins de decizia Guvernului Sandu în privința schimbării propriei decizii. Juristul afirmă că în 2013, el a fost cel care a cerut instanței de judecată să anuleze legalitatea hotărârilor, după ce Curtea Constituțională nu a dorit să le declare neconstituționale, lucru care nu s-a întâmplat.

TEO CÂRNAȚ, jurist: „După 6 ani de zile tu îți abrogi propriile hotărâri fără niciun temei juridic. Domnilor, stimată prim-ministru, odată ce s-au constatat aceste hotărâri în instanța de judecată – deja este un proces finalizat.”

Juristul susține că statul are două căi de întoarcere a aerogării, însă asta ar putea dura ani de zile.

TEO CÂRNAȚ, jurist: „Prima cale este revizuirea hotărârii Curții Supreme de Justiție, prin care au lăsat că aceste 4 hotărâri de concesionare sunt legale, în ghilimele. Cum le vedem? Prin faptul că sunt noi probe, care nu s-au cunoscut la 2014, atunci când judecătorii au adoptat această hotărâre. A doua cale de reîntoarcere a aeroportului în gestiunea statului, este calea de a rezilia contractul de concesionare pe motiv că investitorul nu și-a onorat obligațiunile contractuale de concesionare.”

În caz contrar, precizează juristul, investitorul poate merge pe cale juridică.

TEO CÂRNAȚ, jurist: „Dacă investitorul va demonstra că a avut o judecată legală, în ghilimele legală și lui i s-a reziliat contractul pe temei ilegal și nu va găsi dreptate la nivel național, s-ar putea să se adreseze la arbitrajul internațional ca investitor, însă ca persoană privată s-ar putea adresa și la CEDO.”

La acest subiect s-a expus și fostul ministru al Justiției, Nicolae Eșanu.

NICOLAE EȘANU, fost ministru al Justiției: „Am văzut că foarte multă lume a fost indusă în eroare prin abrogarea hotărârilor de Guvern… Este necesar să precizez, că aceasta nu are niciun efect asupra contractului. Rezoluțiunea se face după regulile care guvernează contractele și nu depinde de adoptarea sau neadoptarea de către Guvern a unor hotărâri. Și chiar dacă ar depinde, ar fi necesar să se adopte o hotărâre prin care să se prevadă expres rezoluțiunea.”

Recent, Guvernul Sandu a abrogat 4 hotărâri din 2013 cu privire la concesionarea Aeroportului. Asta deși atunci Maia Sandu era membru al Guvernului care a votat aceste decizii.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Utilaje medicale, oferite de compania DFM doctorilor din Republica Moldova: Spitalul de Urgență apreciază înalt donația

Conducerea IMSP IMU adresează sincere mulțumiri Companiei ”DFM” S.R.L, personal dnei Nina Guranda, pentru donația …