Știrea zilei

Jumătate din profitul Băncii Naționale va fi redirecționat pentru acoperirea deficitului din bugetului de stat | VIDEO

Șeful statului cere parlamentul execută. Deputații au adoptat, în două lecturi, proiectul de lege care prevede ca jumătate din veniturile Băncii Naționale să ajungă în bugetul de stat pentru compensarea așa-zisei „Legi a miliardului”. Proiectul, care a fost criticat de opoziție, a fost votat de către 52 de deputați socialiști și cei democrați care sunt pe punctul de a oficializa o coaliție de guvernare.

Documentul care prevede că 50 la sută din profitul Băncii Naționale va fi alocat în bugetul de stat, a fost prezentat de către ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuță.

SERGIU PUȘCUȚĂ, ministrul Finanțelor: În caz dacă acest proiect de lege nu va fi votat, veniturile bugetare vor fi lipsite în anul curent de 218 mln lei, iar dacă proiectul va fi votat, bugetul va fi suplinit cu 218 mln lei.

Proiectul nu a fost susținut de către partidele de opoziție. Deputatul PAS Igor Grosu, a declarat că acesta este un PR-politic în favoarea șefului statului.

IGOR GROSU, deputat PAS: Parțial, noi cu banii aceștia parcă scoatem povara, dar cu aceste 200 de milioane în 40 și ceva de ani și acele șase miliarde de care vorbește Dodon, vom putea să-i întoarcem. Singuri ați făcut din acest subiect care este tehnic un subiect de PR.

Potrivit deputatului PPDA Alexandru Slusari odată cu redirecționarea banilor se va micșora capitalul statutar al BNM, iar dacă acesta va scădea sub 4 procente atunci povara recuperării miliardului va reveni din nou pe spatele contribuabililor.

ALEXANDRU SLUSARI, deputat PPDA: Noi deja 2,3 miliarde am achitat. Avem de achitat încă 22 de miliarde și aceste 218 milioane care sunt propuși au o țintă electorală.

În schimb, socialiștii și democrații au susținut proiectul, propus anterior de către șeful statului.

VLADIMIR GOLOVATIUC deputat PSRM: Sunteți împotrivă ca în buget să vină suplimentar în acest an, minim 218 milioane de lei pentru proiecte sociale?

Proiectul de lege a fost criticat anterior de către economiști dar și de către Guvernatorul Băncii Naționale. Octavian Armașu spunea că retragerea rezervelor valutare ale instituției ar putea duce la creșterea inflației și la deprecierea leului.

Amintim că proiectul de lege a ajuns în Parlament, după ce președintele Igor Dodon a propus ca din rezervele Băncii Naționale să fie scoas cel puțin un miliard de dolari pentru a fi utilizați în investiții.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Pe fundalul huiduielilor, Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului | VIDEO

Cu huiduieli și replici scandaloase, Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului pentru legile ce …