Știrea zilei

Judecătorii vor demisia membrilor CSM în corpore. Cer convocarea extraordinară a Adunării Generale | VIDEO update

Adunarea Generală a Judecătorilor se convoacă în ședință extraordinară pentru ridicarea mandatelor membrilor permanenți și a membrilor supleanți ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). O cerere în acest sens a fost semnată de 87 judecători și înregistrată la secretariatul CSM. Semnatarii solicită ședința să aibă loc vinerea viitoare, 20 septembrie 2019.

Am încercat să obținem mai multe detalii de la președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Dorel Musteață, însă acesta nu a răspuns la telefon.

În cererea depusă, judecătorii menționează că de competența Adunării Generale a Judecătorilor ține inclusiv alegerea membrilor permanenți și a membrilor supleanți în CSM, și în colegiile specializate. Tot de competența Adunării ține și ridicarea mandatelor acestora.

Judecătorii mai precizează că Adunarea se convoacă anual, în prima jumătate a lunii februarie, însă aceasta poate fi convocată și în cazuri excepționale.

Semnatarii afirmă că resetarea și purificarea CSM se impune imperios și imediat și consideră că acest lucru va genera eficiență principiului independenței justiției și capacităților judecătorilor din Republica Moldova. În ordinea de zi a adunării,  judecătorii semnatari indică și  ridicarea mandatelor membrilor permanenți și membrilor supleanți ai CSM.

Consiliul Superior al Magistraturii este instituția cu rol de garant al independenței justiției din Republica Moldova, care propune Președintelui Republicii Moldova numirea în funcție a judecătorilor și procurorilor și veghează la buna desfășurare a activității profesionale a acestora.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

CEC: Moldovenii stabiliți peste hotarele țării vor fi consultați pe subiectul deschiderii secțiilor de votare în străinătate | VIDEO

Moldovenii stabiliți peste hotarele țării vor fi consultați pe subiectul deschiderii secțiilor de votare în …