Știrea zilei

Judecătorii, din cauza cărora R. Moldova a fost condamnată la CEDO în dosarul „Gemenii”, demisionează

Noua componență a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat astăzi cererile de demisie ale unor judecători de la Curtea Supremă de Justiție, Curtea de Apel Chișinău și Judecătoria Orhei. Printre judecătorii care au demisionat se numără și magistratul CSJ, Sveatoslav Moldovan, care a făcut parte din completul de judecată ce a luat decizia în dosarul „Gemenii”. Această decizie a costat bugetul R. Moldova 70 de milioane de lei, după ce CtEDO a obligat statul R. Moldova să achite despăgubiri persoanelor private abuziv de proprietate, scrie ziarulnațional.md.

Premierul Ion Chicu este oarecum mulțumit că unii judecători pleacă din sistem, dar își dorește ca aceștia să plătească pentru deciziile lor ilegale nu doar cu funcția.

„Plecarea din sistem a judecătorilor din vina cărora țara noastră are de plătit zeci de milioane la CtEDO e un bun pas. Dar insuficient. Trebuie să plătească. Dle Fadei Nagacevschi, vă rog ca mecanismul funcțional de acțiune în regres să fie promovat cât mai rapid. În acest caz nu stăm acasă”, a menționat Chicu într-o postare pe Facebook.

De menționat că, judecătorul Sveatoslav Moldovan a invocat probleme de sănătate. Și magistratul CSJ, Nicolae Craiu, a depus cerere de demisie, însă examinarea acesteia va avea loc mai târziu.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

„Rezemați de gard, pereți și pe pietre”: Sănătatea vârstnicilor, pusă în pericol de necesitatea de recalculare a pensiilor | VIDEO

În plină pandemie, sute de vârstnici s-au îmbulzit în fața unui birou al Casei Naţionale …