Știrea zilei

Iranul a declanşat riposta împotriva Statelor Unite | VIDEO Update

În noaptea dinspre 7 spre 8 ianuarie, Iranul a atacat bazele militare americane din vestul și nordul Irakului. Potrivit Iranului, atacul cu rachete a fost, de fapt, o răzbunare pentru asasinarea generalului Qasem Suleimani. În urma atacurilor, au murit 80 de persoane. Teheranul anunță că una din bazele militare americane a fost deja distrusă. Pentagonul insistă asupra faptului că au fost distruse, de fapt, două obiecte însă deocamdată nu au fost estimate toate pagubele.

Corpul Gărzii Revoluționare Iraniene a anunțat începerea unei „operațiuni de represalii” pentru asasinarea generalului Qasem Soleimani, care a fost înmormântat marți.

Potrivit Ministerului Apărării al SUA, un atac a fost inițiat de pe teritoriul Iranului, iar mai multe rachete balistice au lovit marți noaptea baza aeriană al-Asad și baza miliară din Erbil, care găzduiesc soldați americani. Asta deși, în mesajul Corpului Gărzii Revoluționare Islamice, care anunța începutul operațiunii, s-a spus că rachetele vor fi trase numai către baza militaro-aeriană al-Assad .

Teheranul a revendicat atacul și a anunțat că nouă rachete au lovit o instalație militară, iar baza a fost complet distrusă. Potrivit armatei americane însă Iranul a atacat două baze cu mai mult de douăsprezece rachete balistice. Așadar, informațiile privind numărul de rachete fiind oarecum vag, cert este că au fost înregistrate 80 de persoane decedate în urma atacului. Președintele american Donald Trump declară că totul este în ordine și că printre morți nu există americani.

Reamintim că după Anul Nou, Statele Unite au lansat o serie de rachete pe aeroportul din Bagdad și l-au asasinat pe generalul Qasem Soleimani, capul forțelor speciale ale Gărzii Revoluționare Islamice.

Armata iraniană a cerut retragerea trupelor americane din Orientul Mijlociu, iar Secretarul Consiliului Suprem de Securitate iranian declara că țara are 13 scenarii de răzbunare asupra Washingtonului.

Donald Trump a promis că, în cazul unui atac asupra americanilor, o „lovitură rapidă și puternică” va fi livrată către 52 de ținte, deja stabilite, în Iran.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Atenție, cei care merg la mare: singura frontieră deschisă spre Grecia este blocată de protestatari bulgari

Dacă eşti cumva în drum spre Grecia, află că singurul punct de trecere al frontierei …