Știrea zilei

Ioniță: Moldovenii plătesc cu 1,3 lei mai scump pentru litrul de benzină decât o dictează piața

Cetățenii Republicii Moldova plătesc în prezent cu 1,3 lei mai scump pentru un litru de benzină decât o dictează prețurile pieței, se arată într-o analiză a expertului economic Veaceslav Ioniță, scrie cotidianul.md.

El a făcut o comparație între prețul petrolului anul trecut, concluzionând că petroliștii țin artificial prețuri mult mai ridicate decât ar trebui să fie cazul.

„Din grafic se poate observa ușor că între aceste două piețe nu există nici o corelației.

În octombrie 2018 prețul la Petrol pe piețele internaționale a atins cota maximă de 81 USD/Barrel sau 8,66 Lei/litru, De atunci prețul aproape un an a fost cu 20-25% mai mic, iar media până în prezent este de 7 lei/litru sau de 63,6 USD/Barrel. Deci prețul în mediu a fost cu 1,66 lei/litru mai mic

Cât privește prețul Benzinei 95 pe toată această perioadă a rămas neschimbată și a constituit în mediu 18,54 lei/litru comparabil cu luna octombrie 2018, când benzina a costat 18,58 lei/litru.

Trebuie să amintim că aici că în 2019 am avut o majorare de acciză de 34 bani/litru comparativ cu anul 2018. Dar și așa rămâne neclar pe ce plătim 1,3 lei/litru în prezent”, se arată în analiza lui Veaceslav Ioniță.

Este de menționat că în ultimele luni cotațiile petrolului au scăzut semnificativ la bursele internaționale, fără ca această tendință să se vadă și în prețurile la pompă din Republica Moldova.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Coronavirusul a furat încă două vieți. Doi bărbați din Ialoveni și Drochia au decedat

În Republica Moldova au fost înregistrate încă două decese în rândul pacienților infectați cu noul …