Știrea zilei

Ion Dron: Menținerea lui Vlad Filat în penitenciarul nr. 13 a fost făcută artificial, pentru a beneficia de reducerea termenului | VIDEO

Menținerea lui Vlad Filat în penitenciarul nr. 13 ar fi fost făcută artificial, pentru a beneficia de reducerea termenului. Cel puțin asta a declarat avocatul Ion Dron, la emisiunea ”Moldova Zi de Zi” de la postul nostru de televiziune, invitat alături de comentatorul politic Ruslan Șevcenco. Invitații au criticat implementarea mecanismului compensator de ispășire a pedepsei în legislația de la noi, de care a beneficiat și fostul premier. Aceasta ar diminua grav sentimentul de siguranță al cetățeanului simplu, susțin invitații.

Chiar dacă per ansamblu penitenciarul numărul 13, unde s-a aflat Vlad Filat pe perioada arestului, nu corespunde normelor europene, există și camere cu condiții absolut decente, spune avocatul Ion Dron. Mai mult, invitații din platoul Moldova Zi de Zi afirmă că Filat ar fi insistat să-și ispășească pedeapsa în acest penitenciar, pentru a beneficia ulterior de reducerea termenului.

ION DRON, avocat : Se pare că judecătorul de instrucție a pornit de la raționamentul privitor la starea clădiii. Întreaga clădire și nu celula în parte. Unu la mână. Doi: cât de justificat a fost faptul că dânsul s-a aflat atât de mult în acest penitenciar.Prin urmare, apare întrebarea: oare nu a fost forțată artificial această menținere a lui aici, pentru a obține această reducere?

RUSLAN ȘEVCENCO, comentator politic: La acest lucru s-a și referit Filat și avocații săi. De aceea și insistau să rămână anume aici, la izolatorul nr. 13 din Chișinău, și nu să fie dus la Lipcani.

Iar implementarea în legislația de la noi a mecanismului compensator de reducere a pedepsei, de care a beneficiat și Filat, a fost una cu dedicație – afirmă Ion Dron – și-i pune în aceeași oală pe toți infractorii, indiferent de motivul detenției.

ION DRON, avocat: Acest mecanism compensator, o zi ca și trei, este aplicat și violatorilor, și celor care au comis infracțiuni excepțional de grave, și celor care au comis infracțiuni mai puțin grave. Același mecanism. Aceste modificări au fost cu dedicații, bine gândite. Pe lângă faptul că de acest mecanism compensator beneficiază și niște amărâți, important este că scapă câteva persoane foarte importante.

În consecință, e de părere Ion Dron, impactul reducerii termenului de detenție prin acest mecanism ar putea avea un impact grav pentru societate

ION DRON, avocat: El poate distorsiona până la urmă sentimentul de siguranță în ca re se află unele persoane astăzi. Știind că mulți dintre violatori, persoanele periculoase se află în detenție, iar mâine oamenii îi pot întâlni în același magazin. – Și de faptul că legea nu funcționează la fel pentru toți – Statul are aici de dat niște explicații. 

Cât despre solicitarea lui Veaceslav Platon de reducere a termenului de detenție, în opinia lui Ruslan Șevcenco lucrurile nu sunt chiar atât de simple.

RUSLAN ȘEVCENCO, comentator politic: Desigur aici cazul e mai complicat, termenul e mai mare și acuzările sunt mult mai grave.  Dacă se va ajunge la o examinare corectă a acestui caz, cu studierea și a unor aspecte politice, nu doar pur financiar-bancare, el va sta la pușcărie și mai mulți ani.

De menționat că țara noastră se numără printre statele europene cu închisori suprapopulate și condiții degradante. Situația cea mai gravă este în Penitenciarul nr. 13 din capitală, unde sunt deținute peste o mie de persoane. Dar, potrivit avocatului Ion Dron, Republica Moldova nu a făcut decât să amâne soluționarea reformării sistemului penitenciar, adoptând o lege care să compenseze „condițiile inumane din pușcării”, în loc să le amelioreze radical.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Grație Partidului Politic „ŞOR”, mai mulţi moldoveni rămași blocați în Abhazia au ajuns în țară | VIDEO

Mai mulţi moldoveni rămași blocați în Abhazia, din cauza pandemiei de coronavirus, au ajuns în …