Știrea zilei

Ion Chicu, despre prognoza pentru economia Moldovei și capacitatea sistemului medical din țară | VIDEO

84 de medici sunt infectați cu noul virus, iar dacă vom avea mai mult de 4 mii de bolnavi de COVID-19, sistemul medical va intra în colaps. Declarațiile au fost făcute de către premier, la un post privat de televiziune. Totodată, Ion Chicu a spus de ce diaspora este obligată să procure polițe de asigurare medicală la revenirea în țară și care sunt prognozele pentru economia țării, afectată de coronavirus. Potrivit unor calcule, țara va pierde 5 miliarde de lei de pe urma acestei crize, spune premierul.

Capacitatea sistemului medical din țară este limitat, iar acesta va ceda dacă vom avea mai mult de 4 mii de infectați, spune premierul. Asta în condițiile în care, OMS a preconizat că se așteaptă aproape 28 de mii de cazuri.

ION CHICU premier: „Sistemul nostru medical poate asigura îngrijirea, tratamentul atunci când avem nu mai mult de 4 mii în sistem la moment și cu o rată a gravității nu mai mult de 20 de procente.”

Asta ar însemna 800 de pacienți gravi, care vor necesita conectarea la aparatele de ventilare mecanică, iar anterior, autoritățile au declarat că în Moldova sunt doar 500 de asemenea utilaje. Totuși, premierul spune că până la mijlocul lui aprilie, când am putea atinge apogeul îmbolnăvirilor, în țară vor ajunge și mai multe ventilatoare și desigur, teste. În prezent sunt 15 mii de teste, ne asigură Ion Chicu.

ION CHICU premier: „Punctul îngust nici nu este numărul de teste, este capacitatea limitată a laboratoarelor. Plus, minus, ar fi vorba de 2000, poate 2.500 de teste ar fi posibil de făcut pe zi.”

Potrivit premierului, există un deficit de cadre medicale, iar unii doctori care nu sunt infecționiști sunt instruiți și recalificați, astfel încât să poată acorda ajutorul necesar. Dacă va fi cazul, va fi antrenat și personalul din spitalele private. Până acum, 84 de medici s-au infectat de COVID 19 și nici unul dintre doctorii din țară nu are gradul de protecție de sută la sută, mai spune Chicu.

ION CHICU premier: „Este echiparea exact așa cum au fost prioritățile statului. Noi până acum am utilizat mănuși care se rupeau din prima, procurate în vară. Am alocat 60 de milioane de lei pentru a procura sute de mii de echipament, ventilatoare, e.t.c.”

Deși a stârnit un val de critici dure, premierul spune că statul nu va renunța la ideea ca moldovenii veniți de peste hotare să-și cumpere în mod obligator polița medicală.

ION CHICU premier: „ În alt caz, sistemul medical intră în colaps,. Noi trebuie să achităm polița medicală, altfel, medicii nu au salarii, nu au echipament, nu au teste coronavirus și nu au nimic.”

Totodată, premierul a menționat că toate persoanele care se vor înregistra ca șomeri la Agenția pentru ocuparea forței de muncă vor primi ajutor de la stat de aproape 3 mii de lei, indiferent dacă au lucrat legal sau la negru. Ce ține de domeniul de agrement – ramura Horeca, dar și de businessul mic și cel mijlociu, Chicu spune că statul nu va putea achita lefurile pentru privați, dar va putea subvenționa 45 la sută din fondul de salarizare acelor agenți economici care vor achita lefurile angajaților care nu lucrează în această perioadă.

Anterior, Guvernul a anunțat că va scădea taxele pentru Horeca de la 20 la 15 %, dar asta oricum este mai puțin decât s-au așteptat reprezentanții hotelurilor și restaurantelor, ei cerând ca impozitele să fie de doar 10 la sută. În final, premierul spune că statul va pierde venituri de aproape 5 miliarde de lei la bugetul de stat, iar asta în condițiile în care și așa deficitul bugetar pentru acest an era de 7 miliarde de lei.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Tot mai mulți primari aderă la Partidul Politic „ȘOR”. Ilan Șor: Putem să renaștem țara. Și cu siguranță o vom face | VIDEO

Echipa partidului Politic ”ȘOR” își mărește rândurile. În ultimele săptămâni, 16 primari și mai mulți …