Știrea zilei

Ion Ceban își va începe activitatea la Primărie cu… chemări în judecată

Partidul Liberal îl va ataca în judecată pe primarul nou ales al municipiului Chișinău în vederea obligării acestuia să respecte legislația în vigoare, inclusiv legislația lingvistică, scrie realitatea.md.

Chemarea în judecată a lui Ceban de către PL, se datorează faptului că noul primar ales a declarat aseară, în cadrul unei emisiuni televizate că vorbește „limba moldovenească”, iar pe 31 august vom sărbători în capitală la fel „Ziua limbii noastre, care este moldovenească”, în opinia primarului nou ales.

Astfel, PL „condamnă declarația iresponsabilă a lui Ivan Ceban, care este și una ilegală, având în vedere Declarația de Independență a Republicii Moldova , precum și Hotărârea Curții Constituționale din 5 decembrie 2013”.

„Ivan Ceban, la fel ca oricare funcționar și demnitar de stat este obligat să respecte statutul limbii române, limba oficială a Republicii Moldova, precum și statutul limbilor vorbite de minorități. Acasă poate vorbi orice, în calitatea sa publică este obligat să vorbească limba română, este obligat să nu o insulte și să nu o poreclească. Există numai graiul moldovenesc al limbii române, lucru care ar fi trebuit să fie știut demult. Atunci când începi, din prima clipî, să lupți cu fantomele trecutului, nu mai ai timp să construiești viitorul, iar dacă mai lupți cu adevărul istoric, te faci de râs și în prezent. Sărbătoarea națională „Limba Noastră cea Română”, așa vă rămâne, indiferent de fricile și frustrările unor necărturari, reprezentanți ai unei minorități electorale și ai rămășițelor mafiei oligarhice”, se arată într-un comunicat de presă al PL.

Amintim că, aseară, în cadrul unei emisiuni televizate, Ion Ceban a declarat că „limba moldovenească”, iar pe 31 augus va fi sărbătorită „Ziua Limbii noastre, care este moldovenească”, deși în campania electorală, socialistul Ion Ceban i-a făcut cel puțin două observații contracandidatului său de la ACUM, Andrei Năstase, să fie atent la greșelile de vorbire.

Mai exact, Andrei Năstase l-a acuzat pe viceprimarul de la Bucureşti, Aurelian Bădulescu, că ar acţiona la ordinele lui Vlad Plahotniuc şi Ion Ceban, arătându-se deranjat că a fost numit agent rus FSB. Astfel, Năstase l-a calificat drept „cloun”. Aici, Ion Ceban l-a corectat și i-a explicat că „în limba română se spune clovn și nu cloun”.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

„Controversat și fără consens”. Comisia de la Veneția critică modul în care au fost numiți patru membri CSM

Comisia de la Veneția a venit cu o reacție la numirea a patru membri ai Consiliului …