Știrea zilei

Investitorul Aeroportului Internațional Chișinău vrea să construiască noul terminal | VIDEO

Noul investitor al Aeroportului Internațional Chișinău a depus la Primărie pachetul de acte prin care solicită dobândirea titlului de proprietate asupra terenului pe care va fi construit noul terminal. Acesta include schița proiectului și toate documentele necesare în acest sens. Startul lucrărilor va fi dat doar după obținerea permisiunii.

După obținerea certificatului de urbanism, compania concesionară, care administrează aerogara, va elabora documentația de proiectare și construcție a noului terminal. Acesta ar urma să aibă o suprafață nu mai mică de 32 de mii de metri pătrați și va putea deservi anual 4,2 milioane de pasageri, cu posibilitatea de extindere până la 4,5 milioane către anul 2035. De asemenea, va fi amenajată o parcare auto, inclusiv pentru transportul public.

Construcția va fi executată, în mare parte, din sticlă și metal. Terminalul va avea trei nivele sub cota zero și trei nivele deasupra.

Proiectul, elaborat de biroul de arhitectură „Arhistrat”, în parteneriat cu firma de proiectare „Archform Arhitect”, este unic în Republica Moldova. Până acum, ceva similar nu a fost construit în țara noastră.

Recent, noul investitor al Aeroportului Internațional Chișinău, omul de afaceri rus Andrei Goncearenko, a anunțat că intenționează să aloce peste 200 de milioane de euro, din fonduri proprii, pentru dezvoltarea infrastructurii aeroportului, inclusiv pentru construcția unui nou terminal. Aflat în picaj economic, acum câțiva ani, Aeroportul Internațional Chișinău a fost dat în concesiune pentru 49 de ani companiei Avia Invest, acționarul majoritar al căreia era președintele Partidului ȘOR, Ilan Șor.

După 2013, el a reușit să schimbe și să reconstruiască radical Aerogara. A fost extins terminalul, pistele și sistemul de iluminare au fost modernizate. Totodată, o parcare auto multietajată a fost construită în fața aeroportului. Sălile de așteptare au fost modernizare, fiind instalat mobilier nou. Acestea au fost dotate cu prize, de la care călătorii își pot încărca gadgeturile, iar pentru persoanele cu dizabilități au fost amenajate locuri speciale.

De asemenea, Aeroportul Internațional Chișinău a fost nominalizat la premiul ”Cel mai bun Aeroport din Europa”, unul dintre cele mai prestigioase titluri din domeniul aviației.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Vârsta standard de pensionare pentru femei, de astăzi, este de 59 ani

Începând de astăzi, 1 iulie curent, vârsta standard de pensionare pentru femei este de 59 …