Știrea zilei
<iframe width="900" height="506" src="https://www.youtube.com/embed/Q4Usg647n70" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Intoxicație în masă la un liceu din Comrat. Ce declară conducerea instituției | VIDEO

36 de copii au ajuns în stare gravă la spitalul raional Comrat, după ce s-ar fi intoxicat cu mâncare la cantina liceului. Cazurile au fost înregistrate în satul Cioc-Maidan, din raionul Comrat, iar Agenția Națională pentru Sănătate Publică a prelevat probe pentru a identifica sursa exactă a intoxicației. Rezultatele vor fi cunoscute în câteva zile.

Potrivit directorului adjunct al instituției de învățământ din localitatea Cioc-Maidan, Larisa Știroi, copiii au fost hrăniți cu pilaf, salată din legume și au băut suc de mere. Primele plângeri, au venit din partea a doi elevi care acuzau dureri abdominale și vomă, fiind trimiși imediat la punctul medical.

NADEJDA SLAV, soră medicală, liceul din satul Cioc-Maidan: Am pregătit imediat reghidron, le-am dat să bea și, în același timp, am sunat părinții și o ambulanță.  Starea unui băiat era mai gravă, a celuilalt – mai puțin. Și primul băiat care era mai grav a fost luat de ambulanța.

În spitalul raional Comrat au fost internați 36 de copii, elevi în clasele a 5,6,7 și a 8-a. Am încercat să obținem mai multe detalii despre starea minorilor, însă potrivit personalului medical, șeful spitalului plecase la Chișinău, iar șeful secției de boli infecțioase, unde sunt internați copiii, a refuzat să vorbească cu echipa noastră de filmare.

Potrivit conducerii liceului, acesta este primul caz de intoxoicație în instituție. Astfel, prin decizia Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, cantina școlii a fost închisă.

LARISA ȘTIROI, director adjunct, liceul din satul Cioc-Maidan : Ne-au spus că în jur la două zile vor fi analizele și, după aceea vom face ce ne vor spune ei.

Din spusele conducerii liceului, a asistentei medicale dar și a bucătarului, alimentele din care este preparată mâncarea pentru copii, întotdeauna erau proaspete. Salata care le-a fost servită copiilor a fost preparată în aceeași zi. Doar că nu prea le-a fost pe plac tuturor.

Salata avea așa un gust.

Eu nu știu cum a ieșit așa, ieri și eu m-am simțit rău, m-a durut burta, astăzi mai bine. Poate așa este imunitatea diferită.

Nimeni nu s-a plâns. După lecții, toată lumea s-a dus la antrenamente, unii au plecat acasă și n-eam simțit mai rău. Și pe mine m-a durut stomacul.

Specialiștii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor și cei de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică, imediat după incident au prelevat probele necesare pentru a determina cauza intoxicației.

MIHAIL TUCAN, șef, Agenția teritorială ANSA, Comrat: Au fost prelevate probe ale produselor, care, după toate regulile, sunt păstrate într-un frigider special.  Au fost prelevate, de asemenea, probe ale alimentelor din care s-a preparat mâncarea. Am prelevat tot ce era posibil. În acest moment, se efectuiază testele de laborator – imediat ce vor fi gata rezultatele, le vom anunța. 

Potrivit ANSA, agentul economic care livrează produsele în liceu, a furnizat alimente și la grădinița din satul Cioc-Maidan. Cu toate acestea, nu a existat nicio plângere cu privire la sănătatea copiilor din instituția preșcolară. Elevii care au fost internați în spital rămân în secția de boli infecțioase, iar starea lor este satisfăcătoare.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Alte 211 persoane au fost tratate de COVID-19. Care este starea de sănătate a celorlalți pacienți

Alte 211 persoane au fost tratate de COVID-19. Astfel, bilanțul celor care s-au însănătoșit a …